hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Tudomány

A lelki és fizikai fájdalom közös helye

A fizikai és a lelki fájdalom azonos agyi alapjairól közölt cikket a Science.

Naomi Eisenberger (Kaliforniai Egyetem) kísérletében virtuális labdajátékot játszatott a résztvevőkkel. Bár a kísérleti alanyok úgy hitték, csapattársaik egy másik laboratóriumban ülnek, valójában szoftver generálta őket. A programot úgy állították be, hogy a virtuális játékosok fokozatosan zárják ki a játékból a valódiakat, akik agyi aktivitását közben fMRI-vel regisztrálták.

Kiderült: a szociális kirekesztés érzése azon az agyi területen kelt aktivitást, amely amúgy a fizikai fájdalomfeldolgozó központok egyike (elülső dorzális cinguláris agykéreg, dACC). A kísérlet újabb bizonyíték arra, hogy a szociális és fizikai stimulációt az agy hasonlónak tekinti.

Egy korábbi kutatás során ugyanis már kiderült: az irigység, a méltánytalan bánásmód, de a gyász is a dACC-ban fejti ki hatását. Mindez magyarázhatja, hogy egyesek miért fordulnak alkoholhoz vagy opiátokhoz, ha mély emocionális fájdalmat éreznek. Egy másik, a  New Scientist-ben közölt vizsgálatban a Kentucky Egyetem munkatársa, Nathan DeWall kísérleti alanyai egy részének fájdalomcsillapítót, a többieknek placebót adott, és azt találta: akik fájdalomcsillapítót szedtek, kevesebb negatív emócióról számoltak be. A továbbiakban DeWall virtuális labdajátékra kérte fel a kísérleti alanyokat. Akik szedték a fájdalomcsillapítót, azokban a szociális elutasításkor jelentkező emocionális fájdalom esetén alacsonyabb volt a dACC aktivitása.

Elképzelhető tehát, hogy szorongó vagy depressziós embereken a fájdalomcsillapító is segít.

Medical Tribune

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink