hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

 

Tudomány

Anyagok bejuttatása a sejtekbe egyszerűen

A Proceedings of the National Academy of Sciences közleménye egy meglepően egyszerű és közvetlen módját ismerteti a sejtekbe történő anyagbevitelnek: olyan nanodrótokkal szúrják meg a sejtet, amelyek hegyén a bejuttatandó anyag van.
Számtalan biológiai vizsgálatban kell valamilyen gént, fehérjét vagy egyéb molekulát bejuttatni a sejtbe. Ez azonban korántsem könnyű; olyan, mintha egy erődbe akarnánk behatolni. Ezért általában valamilyen trükkre van szükség: gyakran a bejuttatandó anyagot egy vírushoz vagy egy fehérjéhez kapcsolják, amely be tud jutni a sejtbe, és magával viszi a szóbanforgó molekulát is. Ezek a módszerek azonban rendszerint bizonyos sejtekre és bizonyos molekulákra specifikusak, vagyis nem juttatható be bármilyen anyag bármilyen sejtbe.
 
Hongkun Park, a Harvard Egyetem professzora az MIT online folyóiratának, a Technology Review-nak elmondta, hogy sikerült megoldaniuk ezt a problémát. Ha módszerük valóban működni fog, ez nagyban megkönnyíti majd a sejtek manipulálását, és számos vizsgálatot felgyorsít, például a gyógyszerek szűrővizsgálatát vagy az őssejtek újraprogramozását.
 
Dr. Park laboratóriumában azt fedezték fel, hogy a sejtek sérülésmentesen tenyészthetők olyan alapon, amelyet függőleges szilikon nanodrótok hegye alkot. A sejtek ránehezednek a nanodrótokra, és a drótok hegye egy órán belül behatol a sejtekbe. Ez azonban nem zavarja meg a sejtek növekedését és szaporodását. Így a nanodrótok vége közvetlen kapcsolatba kerül a sejtek belső környezetével, és ez lehetővé teszi bármilyen anyag bejuttatását a sejtbe.
 
A kutatók a nanodrótok hegyét először egy olyan anyaggal kezelték, amely lehetővé teszi, hogy a molekulák viszonylag gyengén hozzákötődjenek a nanodrót felszínéhez. Ezután az előkezelt részt bevonták a szóbanforgó molekulával vagy molekulák kombinációjával. Ha ezután a nanodrótokra egy sejtet helyeztek, a molekulák és a nanodrótok közötti gyenge kötődés megszűnt, és a molekulák a sejt belsejébe kerültek.

A nanodrótok előkezelésével változtatni lehet azt, hogy a molekulák milyen erősen kötődjenek a dróthegyekhez, és így befolyásolható például az, hogy milyen sebességgel szabaduljanak fel. Emellett a drótok különböző hosszúságúak lehetnek, és ekkor a molekulák a sejt különböző részeiben szabadulnak fel. A kutatócsoport a módszer használhatóságát kis RNS molekulák, DNS és fehérjék különféle sejtekbe juttatásával demonstrálta. A módszert még rugalmassábbá teszi az, hogy a nanodrótok igen sűrűn is elhelyezhetők, és más-más molekulákkal kezelve a drótokat, igen sokféle molekula juttatható be egyidejűleg egy sejtbe.
 
Dr. Weisz Júlia, medicalonline

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink