hirdetés
hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Táplálkozás

Nem minden ásványvizet érdemes inni

A palackozott ásványvizek 30–40 százaléka rossz minőségű, sőt egyes termékek kimondottan egészségre ártalmasak – derül ki az Interpress Magazin (IPM) felmérésből. A vizsgálat azt igazolja, hogy nincs különbség az ásványvizek és a csapvizek minősége között – mondta a magazin felelős szerkesztője.
A magazin 19 ásványvizet – szénsavasat, enyhét és szénsavmenteset –, valamint 20 csapvizet vizsgált. A vizeket kémiai, biológiai, valamint érzékszervi vizsgálatnak is alávetették, egy gasztronómus kóstolta meg azokat. 
 
A majdnem 40 minta 40 százaléka vagy a nem ajánlott kategóriába került, vagy gyenge minőségű volt. Fogyasztásra ajánlottnak csak a 30 százalékuk tekinthető – mondta Bauer Éva, az IPM felelős szerkesztője.
 
Az is kiderült, hogy az ásványvizek között éppúgy akad rossz minőségű, mint a csapvizek között, az Alföldön nyert vizekben ugyanis gyakran fordul elő például arzén. Nem érdemes tehát palackos vizet venni, hiszen abban is lehet a káros anyagból. 
 
De nemcsak arzén fordulhat elő a minőséginek tartott termékekben, hanem még bakteriális szennyeződés is, annak ellenére, hogy a mintákat télen vették a kutatók. 
 
Ugyanakkor a csapvizek néhol igen jó minőségűek, azaz vannak az országban olyan vízkivételi helyek, amelyek a vezetékes vizet ivók számára is kiváló minőséget biztosítanak.
 
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés