hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Tudomány

Az ember is visszanövesztheti elveszett testrészeit?

Úgy látszik, hogy egy gén állítja le azt a gyógyító képességet, amely a kétéltűek egy részénél még megtalálható, és amelynek segítségével visszanövesztik elvesztett végtagjaikat – állapították meg amerikai kutatók.
Az Amerikai Tudományos Akadémia folyóiratában, a PNAS-ben megjelent tanulmány szerzői szerint a p21 jelű gén kikapcsolásának hatására újra felbukkant egereknél az evolúció során már elveszett regenerálódási képesség.
 
A philadelphiai Wistar Institute kutatói génmódosított egereket hoztak létre, amelyeknél hiányzott a p21-es gén. Kiderült, hogy ezek az állatok visszanyerték képességüket, hogy regenerálják elveszett vagy megsérült szöveteiket. A tipikus emlősökkel ellentétben – amelyek hegeket hoznak létre – a génmódosított egereknél blasztéma alakult ki, az a struktúra, amely gyors sejtszaporodással és differenciálatlan sejtekkel jellemezhető, akárcsak a kétéltűeknél.
 
A kutatók beszámolója szerint az egérsejtek sokkal inkább úgy viselkedtek, mintha embrionális őssejteket regenerálnának, semmint felnőtt emlőssejteket. Ez azt jelenti, hogy inkább létrehozzák a testet, mint kijavítják azt. A kísérletben a sérült, lyukas fülű génmódosított egerek visszanövesztették fülüket.
 
Ellen Heber-Katz, a kutatás vezetője úgy véli, elméletileg semmi akadálya annak, hogy a folyamat embereknél is megtörténhessen - olvasható a tanulmányt ismertető The Telegraph cikkében.
 
MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink