2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Először csökkent a rákos megbetegedések száma Amerikában

Először csökkent a rákos megbetegedések száma az utóbbi években az Egyesült Államokban; a rák elleni küzdelem meghozta eredményeit - számoltak be egy friss kutatásról az amerikai lapok.

A rendszeres lakossági mell- és bélrákszűrés, a csökkenő dohányzási ráta, valamint a korszerűbb kezelési módok következtében javultak az adatok, egyebek között folytatódott a rákos halálesetek számának csökkenése - derült ki az átfogó kormányzati felmérésből.
A rák a szívbetegségek után továbbra is a második legtöbb halálozást okozza Amerikában; évente több mint félmillióan búcsúznak el az élettől valamilyen rákos betegség miatt. A csökkenés érinti a feketéket, a fehéreket és a hispán népességet egyaránt - mutatott rá Otis Brawley, az Amerikai Rák Társaság vezetője. Az eredmények szerint a rákos elhalálozások nagy eltéréseket mutatnak regionális tekintetben; azokban az államokban a legkedvezőbbek az adatok, ahol a hatóságok a legtöbbet tesznek a dohányzás visszaszorítására. A statisztika szerint a dohányzás az összes rákos elhalálozás 30 százalékáért, a halálos tüdőrákos megbetegedések 87 százalékáért felelős. Az amerikai felnőtt lakosság dohányzó részének aránya tavaly első ízben esett 20 százalék alá.
A rákos halálesetek aránya Amerikában 1991 óta csökkenőben van, de az utóbbi néhány évben először fordult elő, hogy az újonnan diagnosztizált rákos betegek száma is visszaesett. Ilyen csökkenésre még nem volt példa, amióta az 1930-as években elkezdték a rákbetegségekkel kapcsolatos adatok gyűjtését.
Az új rákos esetek száma a férfiak között évi 1,8 százalékkal csökkent 2001 és 2005 között, a nők esetében 0,6 százalékos évi visszaesést regisztráltak 1998 és 2005 között. A rák miatti elhalálozások 1993 és 2001 között évi 1,5 százalékkal, 2001 és 2005 között azonban már 2 százalékkal esett. A nők körében évi 0,8 százalékos volt a csökkenés 1994 és 2002 között, és 1,6 százalékos 2002 és 2005 között - olvasható a Journal of the National Cancer Institute című szaklapban.
A tanulmány szerint a férfiak rákbetegségeinek mindhárom leggyakoribb típusa - a tüdő-, a bél- és prosztatarák - terén sikerekről lehet beszámolni, és ugyancsak csökkent az új megbetegedések száma a két legáltalánosabb női rákfajta - a mell és a bélrák - vonatkozásában. Nem minden területen történt azonban haladás. A férfiak esetében például növekedett nyelőcsőrákos, a nőknél a hasnyálmirigyrákos megbetegedések száma, és mindkét nem esetében több májrákot rögzítettek.
Az általános javulás a jobb közegészségügyi intézkedéseknek, a kockázati tényezők nagyobb tudatosításának, valamint a hatékonyabb terápiáknak köszönhető - mondta Louis Weiner, a washingtoni Georgetown Egyetem Lombardi rákkutató központjának igazgatója.


MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink