hirdetés
hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Ízelítő

Egészségügyi jogszabályok közérthetően a neten

Új szolgáltatások bevezetésével ünnepli alakulásának ötödik évfordulóját az Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet (ESKI): fogalomtárat, egészségügyi jogszabályok közérthető leírását, a gyógyturizmus aktualitásait találhatják meg mostantól honlapjukon az érdeklődők.

A www.eski.hu honlapon elérhető új szolgáltatások közül a fogalomtár általános egészségügyi, az ellátórendszerrel, annak finanszírozásával kapcsolatos, minőségügyi és informatikai meghatározásokat is tartalmaz. A felület részben interaktív, hozzászólások révén változhatnak a definíciók – közölte Kincses Gyula, az intézet főigazgatója keddi sajtótájékoztatóján Budapesten.

A főigazgató hangsúlyozta, hogy bár a jogelőd Medinfo révén fél évszázadnál hosszabb múltja van az intézetnek, az utóbbi öt évben jelentős tartalmi megújuláson ment át. A nemzetközi szakirodalmi szemle, a HealthOnLine 2004-es indulása óta évente mintegy 800 cikkel bővül, adatbázisuk egyedülállóan nagy. Szintén különleges az a szolgáltatás, amellyel az egészségügy szereplőinek segítenek eligazodni a gyorsan változó jogszabályok között, közérthető magyarázatot is adva azokra.

Kincses Gyula az MTI kérdésére elmondta, hogy az ESKI az egészségügyi politika és egészségügyi közgazdaságtan kutatása mellett technológiaértékelést is végez, amely egyre fontosabbá válik a gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök, eljárások költséghatékonyságának megállapításában. Az intézet elemzéseivel az Egészségügyi Minisztérium és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár döntéshozóinak munkáját segíti, operatív hatalma nincs – tette hozzá a főigazgató. Az ESKI munkatársai a nemzetközi szakirodalomból származó adatokat, információkat és számításokat kritikai elemzés után adaptálják a magyar helyzetre, eztán teszik meg javaslatukat például egy-egy új gyógyszer „befogadásával” kapcsolatban.

„A gyógyturizmus intézetünk új kutatási területe a Magyar Turizmus Zrt-vel szorosan együttműködve” – emelte ki a főigazgató hozzátéve, hogy ha a gyógyvízhez hozzáadott értékként magas színvonalú egészségügyi szolgáltatás is járul, az a költségvetés és az ország szempontjából is jelentős eredményeket hozhat. Mindez segíti az ország pozícionálását és az egészségügy egyébként „szürke” tartományát is kifehérítheti – vélte Kincses Gyula.

Az Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet nemzetközi, uniós programokban is részt vesz: vizsgálják az egyes tagállamok egészségügyi rendszereit, az elérhető alapszolgáltatásokat, a meglévő kapacitásokat, a várólisták szabályozását vagy például a felelősségbiztosítás rendszerét.

MTI

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés