hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Egészségpolitika

Nyílt levél Székely Tamás egészségügyi miniszternek

Az EgészségMonitor nyílt levélben kéri az egészségügyi minisztert, hogy állapítsák meg, ki a felelős az Országos Tisztifőorvosi Hivatal OLEF2009 elnevezésű júniusban végrehajtott egészségfelmérésének fatális szakmai hibáiért.

Tisztelt Miniszter Úr!

Ez úton felkérjük, vizsgáltassa ki, miért pazarol közpénzt az Ön felügyelete alá tartozó Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) a teljesen haszontalan, szakmailag több szempontból megkérdőjelezhető OLEF2009 elnevezésű egészségfelmérésre (http://www.magyarorszag.hu/hirkozpont/hirek/sajtokozlemenyek/antsz20090617.html).

Az MR1-Kossuth Rádióban közzétett felhívásból és a felmérés honlapján (http://www.oszmk.hu/olef/belepes.php) olvasottakból kiderül, a kérdőívet nem csak a mintába előre kiválasztott személyek, hanem önként jelentkezők is kitölthették.  Még a társadalomkutatások területén teljesen járatlanok is átláthatják, hogy az önkéntesség miatt a válaszadók nem reprezentálják a lakosságot, a felmérés eredményei emiatt teljesen megbízhatatlanokká válnak. Az így nyert információk tehát nem használhatók döntések előkészítésére, és különösen nem uniós pályázatok indoklására, mint amire a felmérés szervezői ajánlják.

Elengedhetetlennek tartjuk, hogy a felelősség megállapítása terjedjen ki arra is, hogy az OLEF2009 tervezésének és végrehajtásának támogatására vajon miért nem állítottak fel az egyetemek, kutatóintézetek vezető szakértőiből álló tanácsadó testületet, ahogy az mindenütt bevett gyakorlat. Egy ilyen testület felhívta volna a felmérés vezetőinek figyelmét az olyan fatális tévedésekre, mint az önkéntes válaszadók bevonása, az internetes kérdőívkitöltés, vagy a világon egyedül álló, közel 200 ezer főre tervezett minta.
 
Meg kell állapítanunk, hogy intézkedéseivel az OTH nem először döbbenti meg a hazai szakembereket. Legutóbb például az Országgyűlés Egészségügyi Bizottsága 2008. november 20-án „Öt éves a Népegészségügyi Program” címmel rendezett nyílt napján bemutatott, botrányos színvonalú Népegészségügyi Jelentésével. Szakmai szempontból erősen kifogásolható tevékenységével nemcsak a Minisztériumot és rajta keresztül a Kormányt járatja le, hanem – ami ennél sokkal fontosabb – elodázza azokat az intézkedéseket, amelyek eredményeképpen a magyar lakosság hosszú ideje kritikusan rossz egészsége érdemben javulhatna.

Őszintén reméljük, az Ön által irányított terület döntéshozói a jövőben sokkal jobban fognak támaszkodni a hazai és nemzetközi szakemberek tudására, tapasztalataira, hogy az egészségügyben elköltött forintok a magyar társadalom számára minél nagyobb egészségnyereséget jelentsenek.

Vitrai József ügyvezető
Kiadó: EgészségMonitor Kutató és Tanácsadó Nonprofit Közhasznú Kft.

Országos Sajtószolgálat

cimkék

hirdetés

Könyveink