hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

1001 orvos: az ígéret ígéret maradt (Frissítve! Közben sztrájktárgyalás)

Nem teljesítette Magyarország állampolgárainak adott ígéretét az EMMI és a Miniszterelnöki Kabinet, közli  az 1001 orvos a hálapénz nélkül csoport.

A 781 orvos által jegyzett levelünk jelentős társadalmi érdeklődést váltott ki, számos magyar állampolgár továbbította kérdéseinket az Emberi Erőforrások Minisztériumának – írja a szervezet. A leveleinkre adott hivatalos állásfoglalásban (2015.12.21. és 2016.01.04.) a Kormány tájékoztatta Magyarország polgárait, nyugtatva őket és minket egészségügyben dolgozókat is, hogy mindent megtesz a betegellátás biztonságáért. (...) A mai napon Magyarország szakorvosai megkapták bérüket, és szembesültek azzal, hogy az semmit nem változott. A képzett magyar szakorvos a szlovákiai kollégák keresetének még a felét sem kapja meg. Nettó órabérünk kevéssel haladja meg az 1000 Ft-ot.

Magyarország lakosságát és az egészségügyi dolgozóikat tehát félretájékoztatták. Nem kaptuk meg a beígért béremelést, a hálapénz továbbra is mérgezi a rendszer működését, a szaktárca pedig nem működtet széles körű kerekasztalt, írja az 1001 orvos a hálapénz nélkül csoport, amely arra kéri a magyar állampolgárokat, támogassák az új orvosi mozgalmak törekvéseit egy átlátható egészségügy létrehozásában.

Frissítés 2016. február 5. 15.21

Az Origónak nyilatkozó orvosok és ápolók egyike sem kapott több fizetést február 5-én. Értesüléseik szerint a Belügyminisztérium kórházában, az egyesített Szent István és Szent László kórházban, a Szent János kórházban sem kaptak az ápolók pluszpénzt, egy budapesti főnővérnek pedig fizetési papírját sem adták oda, mikor utána akart nézni az elszámolásnak. A béremelés elmaradásra egyelőre nincs hivatalos magyarázat, írja a lap, és megjegyzi: aki tud olvasni a sorok között, azt nem érhette csalódás. A korábban határozottan fogalmazó EMMI már az év végén feltételes módot kezdett használni közleményeiben. Csütörtökön honlapjukon pedig arról írtak, hogy a frissen szakvizsgázott orvosok havonta 151 ezer forint plusztámogatásban részesülhetnek, a szakorvosi minimálbér így nettó 270 ezer forintra emelkedhet. Mndezt egy nappal a fizetések átutalása előtt.

A támogatás nem automatikus, a szakorvosok csak úgy kapják meg, ha foglalkoztatójuk erre külön igénylést nyújt be az Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz.

Frissítés 2016. február 5. 16.00

Folytatódott az egészségügyi ágazati sztrájktárgyalás, amelynek következő fordulója 2016. február 10-én lesz, közölte szerkesztőségünkkel az MSZ EDDSZ.

A tavaly július 14-én megkezdett tárgyalás sorozat újabb fordulóján dr. Ónodi-Szűcs Zoltán államtitkár, dr. Beneda Attila és dr. Mészáros János helyettes államtitkár, valamint az ágazat reprezentatív szakszervezetei, a Magyarországi Munkavállalók, Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete, a Mentődolgozók Önálló Szakszervezete (MSZ EDDSZ ágazati, MÖSZ alágazati szinten reprezentatív) és a velük együttműködő szakmai köztestületek, a Magyar Orvosi Kamara (MOK),a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) és a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) vettek részt.

A reprezentatív szakszervezetek és a kamarák sürgették az Ágazati Kollektív Szerződés tárgyalását, annak fejezetenkénti mielőbbi aláírását, különös figyelemmel a bérfelzárkóztatásra, és az azonnali és halaszthatatlan bérintézkedésre. Számos javaslatot terjesztettek elő, melyek költségvetési vonzatainak számítását az államtitkárságtól várják a tárgyalások következő, jövő hét szerdán tartandó fordulójáig.

Közösen és ismételten kezdeményezték a soron kívüli kapcsolatfelvételt a Magyar Államkincstár (MÁK) elnökével is annak érdekében, hogy a bérelszámolással, bérszámfejtéssel még mindig országosan és tömegesen előforduló problémákat megoldják.

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink