hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

10-20 millióra kellene felelősségbiztosítást kötni

Elavultnak tartja a szakmai felelősségbiztosításokkal kapcsolatos szabályozás számos pontját a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ).

A szövetség közleményében két fő problémára hívta fel a figyelmet: egyrészt évről évre jelentősen nő a szakmai szolgáltatásnyújtás során okozott károk miatt megítélt kártérítések összege, ugyanakkor a kapcsolódó kockázatok fedezésére szolgáló szakmai felelősségbiztosítások  egyre kisebb hányadát fedezik az ilyen jellegű kifizetéseknek.  A szakmai felelősségbiztosításokat ugyanis az előírt minimum limittel, kötelező limit híján a piacon elérhető legkisebb limittel kötik meg, függetlenül az adott tevékenységben rejlő reális kockázatoktól, részben a szolgáltatók rosszul értelmezett költséghatékonysági törekvései miatt.

Az FBAMSZ példaként említette az egészségügyi szolgáltatások körét, ahol többnyire személyi sérüléses, maradandó egészségkárosodásokkal járó károk keletkeznek. Az egészségügyről szóló, csaknem két évtizede elfogadott törvény hatályba lépése óta nincsen meghatározott limitje a kötelező biztosításnak, amelyet sok esetben mindössze 1-2 millió forintos limittel kötnek a kórházak. A szakmai konszenzus alapján viszont jelenleg járóbeteg-ellátás esetén káreseményenként 10 millió, míg fekvőbeteg-ellátás esetén 20 millió forint lenne az előírt limit ideális összege, jegyezte meg a szövetség.

A szövetség problémásnak nevezte azt is, hogy számos szakmánál a jogszabályok továbbra sem követelnek meg semmilyen kötelező biztosítékot a szakmai tévedések, műhibák okozta károk ellentételezésére. Jelenleg csaknem két tucat szakmakörnél írja elő valamilyen jogszabály kötelező szakmai felelősségbiztosítás megkötését. Sok esetben azonban nem világos, hogy mi alapján választotta ki a jogalkotó a kötelező biztosítás megkötésére kötelezett szakmák körét, és miért döntött a limitek meghatározásáról vagy elhagyásáról.

Piaci becslések szerint a szakmai felelősségbiztosítások díjbevétele éves szinten mintegy 5 milliárd forint, ez a szegmens a teljes nem élet ágban megkötött biztosítások (2015-ben 430 milliárd forint) mindössze 1,4 százalékát teszi ki. Szakmák szerinti bontásban a legnagyobb részesedés az egészségügyi és az ügyvédi szerződéseké.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink