2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

12 ezer nővér hiányzik

Az ágazatból az elmúlt nyolc évben 6001-en távoztak és csak 2018 új, döntően pályakezdő nővér állt munkába Szlovákiában, közli a Figyelő.

Szlovákia egészségügyi rendszeréből jelenleg 12 ezer nővér és bába hiányzik. Nem csak a járóbeteg-ellátó intézményekbe nehéz szak-személyzetet találni, hanem számos egészségügyi intézménybe, közölte a Szlovák Nővérek és Bábák Kamarájának (SKSaPA) képviselője.

Iveta Lazorova elmondta: a kamara akkor döntött arról, hogy újra felveti ezt a problémát, amikor kiderült: a Pozsonyi Egyetemi Klinikát azért kellett összevonni a Mickiewiczova utcai kórház bel-klinikájával, mert nem volt elegendő nővér, írja a lap.

Az SKSaPA felhívta a figyelmet arra, hogy Szlovákia az EU azon országai közé közé tartozik, ahol a legkevesebb az egy főre jutó nővérek száma. A Gazdasági Együttműködési-és Fejlesztési Szervezet (OECD) 2014. évi adatai szerint ezer főre 5,75 nővér jut az országban. Ugyanez az adat Norvégiában 16,89, Németországban 13,14, Ausztriában 8 és a Cseh Köztársaságban 7,93. A Visegrádi Négyek országai közül (a Cseh Köztársaság, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia) csak Lengyelországban rosszabb a helyzet (5,24 nővér).

(forrás: Figyelő Online)
hirdetés

Könyveink