hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

"A háziorvosok teljes iparűzésiadó-mentessége lenne a megoldás"

Az idén sem mentességet, sem kedvezményt nem kapnak a budapesti háziorvosok az iparűzésiadó-fizetési kötelezettségük alól – derült ki egy a Magyar Orvosi Kamarának az év végén küldött városházi levélből, melyről az MNO számol be.

Nem sokkal több, mint 200 millió forintnyi bevételre tehet szert 2016-ban a fővárosi önkormányzat a háziorvosok iparűzési adójából, amelyet annak ellenére nem engednek el, hogy ezt egy tavalyi törvénymódosítás alapján megtehetnék – tudta meg a lap. A fővárosban csaknem ezer vállalkozásra kényszerített háziorvos nevében a Magyar Orvosi Kamara (MOK) budapesti területi szervezete még tavaly októberben kezdeményezte a mentességet. 

– A helyi iparűzési adóról szóló fővárosi rendelet ilyen irányú módosítását jelenleg nem tervezzük, de az adó kedvezményezetti körének következő felülvizsgálatánál szempontjaikat mérlegelni fogjuk – válaszolta tavaly decemberben a háziorvosoknak Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes. Megjegyezte: „Tevékenységük a főváros lakossága és vezetése számára is kiemelten fontos.”

További egyeztetések várhatók, így nem kizárt, hogy 2017-re módosulhat a főváros helyi iparűzési adóról szóló rendelete – írta a napokban a Főpolgármesteri Hivatal.

A Központi Statisztikai Hivatal 2013-as adatai szerint az országosan csaknem ötezernyi háziorvos és házi gyermekorvos egyötöde dolgozik Budapesten, az idén azonban sokkal rosszabbul járnak, mint például a megyei jogú városokban élő kollégáik. Kaposvár például megadta a mentességet.

Éger István, a MOK elnöke állítja: az eredeti parlamenti javaslat elfogadása, azaz a háziorvosok teljes és alanyi iparűzésiadó-mentessége lenne a megoldás.

(forrás: Magyar Nemzet)
hirdetés

Könyveink