hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

"A nővéreken nem látszik, hogy aggódnának"

Működésképtelen ágyak, koszos WC és fullasztó hőség. Ezek az állapotok azonban már nem lepik meg a Szent János Kórházba érkező betegeket, ezért el sem indulnak a szokásos kórházi felszerelés nélkül. A Magyar Nemzet riportja.

A lap végigkísérte egy többszörös arccsonttörés miatt műtétre várakozó beteg napját. Kiderült: étlen-szomjan hosszú órákat kell várni, mire befektetik a pácienst, az orvosok pedig szinte folyamatosan operálnak. A szakszemélyzet a nehéz körülmények ellenére igyekszik helytállni.

A nővéreken nem látszik, hogy aggódnának amiatt, hogy a kormány legújabb terve szerint nem ez az intézmény lesz a budai szuperkórház, sőt, a legtöbb osztályt átköltöztetnék az Etele térre. A kórház előtt azonban lelkes önkéntesek gyűjtik az aláírásokat, melyek célja, hogy megmentsék az intézményt. Ottjártukkor többeket is kérdeztek arról, hol folytatják a munkát, ha az Etele térre költöztetik a kórházat, de a válasz csupán annyi volt, nem tudják, és még ráérnek eldönteni.

Budapesten három új sürgősségi központ lesz. A kelenföldi Etele téren, a Nagyvárad téri Szent István-Szent László területén egy-egy, a Honvédkórházat pedig bővítenék; munkájukat úgynevezett társkórházak segítenék. Az elképzelt 335 milliárdos programból legalább 200 milliárdot költenének az új centrumokra.

A jelenlegi tervek szerint a János-kórház 34 szakmájából mintegy 28 kerülne át az Etele téri centrumba, és ezek helyett egy megerősített gyermekcentrumot alakítanának ki a jelenlegi helyen – tudta meg a lap Szilágyi Zsolt helyi lakostól, aki Cserháti Péter, az új budapesti kórházfejlesztés előkészítéséért felelős miniszteri biztos tájékoztató előadására hivatkozott. A Semmelweis Egyetem gyermekklinikája – Bókay utca, Tűzoltó utca – is ide költözne, és a pszichiátriát is bővítenék a Kútvölgyi útról odaköltöztetett osztállyal. A János-kórház helyett a tervek szerint a Kútvölgyi kerülne előtérbe mint súlyponti kórház, egy (nem sürgősségi) sebészettel, nőgyógyászattal, szülészettel, ortopédiával, és a XII. kerületben lakók számára járóbeteg-rendeléssel. A Kútvölgyi tömb közlekedési elérhetősége azonban Szilágyi Zsolt szerint sokkal nehézkesebb, rosszabb, mint a János-kórházé.

A teljes riport az MNO-n

(forrás: Magyar Nemzet)
hirdetés

Könyveink