hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

"Ez abszolút mércéje az erkölcsi bukásnak"

A talicskáról értekezik a Népszavában Rozsos Erzsébet ápolásetikus annak apropóján, hogy az Országos Mentőszolgálat a Népszabadság minapi írása szerint paradigmát vált.

Többet már nem lesz érvényes az, hogy a mentőknek, a bejelentés után 15 perccel ki kell érniük a helyszínre. Az új főigazgató véleménye szerint „ha a nagymama leesett az ágyból és vissza kell rakni, akkor azt is meg kell csinálni valakinek, de korántsem biztos, hogy a mentőszolgálatnak. Lehet, hogy a falugondnoknak, vagy a szociális segítőnek a dolga.” Ettől kezdve az összes felelősség, és kötelesség a jó szándékú, de szakmailag felkészületlen ember kezében van – írja az ápolásetikus, majd arra jut: Régen tudjuk, hogy tökéletesen pucér az egészségügy feneke, de hogy ezt az új módszert paradigmaváltásnak nevezzük? Ez abszolút mércéje az erkölcsi bukásnak !

Aki ezt kimondja, az igazságosság elvét csak hírből ismeri. Könnyebb a virtuális paradigmaváltást hangoztatni, mint szakmai, erkölcsi és törvényi szempontból helyes protokollokat kidolgozni. S mert felfele rúgni nem lehet, oldalra rúgni, a bajtársak felé, egyet jelentene azzal, hogy még egy árva gépkocsivezető sem maradna az Országos Mentőszolgálatnál. Hát lefele kell rúgni, az állampolgár felé, aki jó, ha tudja, hogy melyik szerve melyik oldalán található.

A teljes írás a Népszava Online-on

(forrás: Népszava Online)
hirdetés

Könyveink