hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

"Kísérlet életre-halálra"

Ezzel a címmel közölt elemzést a 168 Óra az OEP megszüntetésének lehetséges következményeiről.  

Nem volt szakmai egyeztetés és nem készült hatástanulmány sem, mielőtt Lázár János miniszter bejelentette, hogy megszűnik az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP). Ami látszik: a döntés átgondolatlan, szakmai, szervezeti szempontból nehezen indokolható. Az OEP ezer szálon kötődik a kórházakhoz, a gyógyszertárakhoz, magukhoz a betegekhez, adatvagyona pedig felbecsülhetetlen érték. Ezt a nehezen létrejött, de napjainkra többé-kevésbé jól működő rendszert megbolygatni ésszerűtlen, ráadásul veszélyes is – írja a lap munkatársa. 

Miért lesz jó az ellátottaknak és a szolgáltatóknak, ha az Országos Egészségbiztosítási Pénztár megszűnik, feladatait más állami szervezetek látják majd el? –  jelenleg ez a legfontosabb kérdés – írja a lap munkatársa –amire még egyetlen kormányzati szereplő sem adott választ. A 168 Óra riportere megkérdezte erről a Miniszterelnökséget és az Emberi Erőforrások Minisztériumát is. Utóbbi szerint az OEP átszervezésével az a cél, hogy a Magyar Államkincstár fejlesztése révén létrejöjjön egy olyan pont, amelyen át az összes természetbeni juttatás és támogatás (például gyes, gyed, nyugdíj, táppénz, baleseti ellátás, rokkantsági nyugdíj) kifizethető. Arra a kérdésre, hogy készült-e hatástanulmány, amely szakmailag megalapozta a döntést, azt válaszolták: a részletek kidolgozása folyamatban van. Hozzátették, a kormány célja, hogy a mindenki számára legmegfelelőbb megoldás valósuljon meg, kompromisszum csak abban lehet, hogy milyen ütemben történjen az átszervezés. A szakmai szervezetek szerint érthetetlen, értelmetlen és veszélyes az OEP megszüntetése, a károk helyrehozhatatlanok lehetnek. De mivel velük nem konzultált előzetesen a kormány, nem tudták elmondani az érveiket.

Az OEP szervesen kapcsolódik az egészségügyi intézményrendszerhez, a gyógyszertárakhoz, a gyógyászatisegédeszköz-boltokhoz és az ellátottakhoz, a lakossághoz. Informatikai kapcsolata van az egészségügyi intézményrendszerrel, a szolgáltatókkal, a kórházakkal akár napi szintű információcsere folyik műtétek kapcsán is.

Újabban rengeteg regisztert állítottak fel, hogy jobban nyomon lehessen követni, milyen szolgáltatásokat kapnak a betegek. Ez jó irány, ezt kellene tovább folytatni – hívja fel a figyelmet egy fontos kérdésre Sinkó Eszter, az Egészségügyi Menedzserképző Központ igazgatóhelyettese – írják a lapban. A gyógyszertárak tíznaponta számolnak el az OEP-pel, s ennek alapján történik meg a gyógyszerek társadalombiztosítási finanszírozása. De a pénztár ellenőrzi a taj számokat is, ami a betegek ellátásához, azonosításához nélkülözhetetlen. Az OEP méltányossági rendszert is működtet, ide futnak be a kérések a ritkán szükséges eljárásokról, gyógyszerekről. Ebbe a körbe tartozik annak elbírálása is, amikor egy beteg külföldi ellátását kell finanszírozni, koordinálni. A szervezet állította ki azt a hárommillió kártyát is, amely európai uniós betegellátásra jogosít. 

A teljes cikk a 168 Óra ma megjelent számában olvasható. 

 

(forrás: 168 óra)
hirdetés

Könyveink