hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

A betegellátásból származó adósságot nem rendezi az EMMI

A napokban hétmilliárd forintot fizet ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma a felsőoktatási intézmények 60 napon túli adósságainak rendezésére – közölte a felsőoktatásért és tudománypolitikáért felelős helyettes államtitkár pénteken Dunaújvárosban.

Maruzsa Zoltán, az EMMI helyettes államtitkára a Dunaújvárosi Főiskolán rendezett országos tudományos diákköri (TDK) fórumot követő sajtótájékoztatón azt mondta, az adósságok döntően az elmúlt tíz évben halmozódtak fel. Jelezte, hogy a klinikák esetében fennmarad némi adósság, de azok nagyrészt a klinikai jellegből és nem az oktatásból fakadnak.

Emlékeztetőül
 Az egészségügyi ellátást nyújtó klinikák adóssága: Pécsi Tudományegyetem 2,9 milliárd, Debreceni Klinikai Központ 2,5 milliárd, Szegedi Egyetemi Klinikai Központ 2,5 milliárd, Semmelweis Egyetem 2,3 milliárd.
 

Szólt arról is, hogy a felsőoktatási szerkezeti reformok, valamint az intézményeknél kivezetett egyes szakok megtakarítást eredményeztek, a struktúraátalakítással keletkező többlettámogatással pedig a likviditási helyzeten tudtak javítani. Hozzátette: az elmúlt évek stratégiai kérdései közül mára csak a PPP-konstrukciók kiváltása maradt meg.

A helyettes államtitkár állítása szerint jövő héten megismerhető lesz a felsőoktatási stratégia, miután kedden ülésezik a felsőoktatási kerekasztal. Az ülésen ismertetik a kormányzati elképzeléseket, utána vitaanyagként nyilvánosságra hozzák a stratégiát. Megjegyezte, hogy a stratégiában hangsúlyt kap a tehetséggondozás és a doktori képzések átalakítása.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink