hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

A sejtek erőműveiről

Egyre több betegségről derül ki, hogy a mitokondrium nevű sejtszervecskék működésének zavara is szerepet játszik kialakulásukban.

Kulcsszerepe van azoknak az enzimeknek, amelyek működését a Lendület program Sejtmetabolizmus kutatócsoportja vizsgálja. Bay Péter és kollégái a Cell Presshez tartozó Trends in Endocrinology & Metabolism című folyóiratban közölték eddigi eredményeiket.

A mitokondriumokat gyakran a sejtek erőműveiként is emlegetik, mert központi szerepük van a sejtek energiaháztartásában. Ezekben a sejtszervecskékben zajlik az ATP szintézise, amely a sejtek "energetikai valutája", írja az MTA honlapja.

A poli(ADP-ribóz) polimeráz (PARP) enzimek közé tartozó PARP-1 és PARP-2 olyan magi fehérjék, amelyek kóroki szerepe felvetődött a tumorbiológiában, a gyökképződéssel járó betegségekben (pl. reperfúziós károsodás), gyulladásos, illetve újabban metabolikus betegségekben (pl. I. és II. típusú diabétesz, metabolikus szindróma, elhízás, stb.) vagy az öregedésben is. Számos állatkísérlet mutat arra, hogy ezen enzimek gátlása kedvező hatású a fenti kórképekben, sőt az elmúlt hónapok során engedélyezték a PARP-inhibitorok alkalmazását petefészek karcinómában szenvedő betegeknek, vagyis léteznek a humán gyógyászatban alkalmazható PARP-gátlószerek.

A PARP-1 és -2 enzimek több útvonalon keresztül képesek befolyásolni a mitokondriumok működését. A PARP-1 és -2 aktivációja károsítja, míg gátlásuk javítja a mitokondriumok működését. Ezen keresztül az akut mitokondriális károsodással járó kórképekben (pl. szívinfarktus, stroke, bétasejt-elhalás, doxorubicin kardiovaszkuláris toxicitás stb.) fellépő mitokondriális toxicitást a PARP-1 és -2 gátlása visszafordítja.

A cikk a Trends in Endocrinology & Metabolism folyóiratban itt érhető el.

(forrás: MTA)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink