hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

A bíróság dönti el, hol gyógyulhatnak a betegek?

Az érintettek igen, a kaposvári és a nagyatádi kórház viszont nem szeretné azt, hogy a somogyi betegek a nagykanizsai kórházba is járhassanak. Legalábbis ez derül ki abból, hogy a kórházak bírósághoz fordultak - írja a Somogyi Hírlap.

A lap úgy fogalmaz "a történet kezdete még tavalyra nyúlik vissza: a nagykanizsai kórház bekeményített, mivel területileg nem illetékes, nem kap a somogyi betegek után finanszírozást, így nem is fogadja őket, kivéve a sürgősségieket és néhány évek óta gondozásra szorulót. A megyehatár menti települések elkeseredtek (több átszállással, több órás utazással, szabadnap kivételével oldható meg számukra, hogy somogyi kórházba menjenek), számos helyen aláírásgyűjtés kezdődött és végeláthatatlan levelezés, hogy visszaálljon a régi rend."

A kanizsai közgyűlés közben rábólintott a somogyiak járó-és fekvőbeteg ellátására, ám azzal a feltétellel, ha módosul az ellátási körzet és az arányos finanszírozást megkapják. Időközben kiderült: joghézagos a történet, mert a fekvőbeteg ellátásnál van, de a járóbetegnél nincs törvényi alap, a törvény csak fekvőbeteg ellátási körzeteket oszt. Amellett az is felvetődött: az önkormányzatok a járó- és fekvőbeteg ellátás területi változtatásába beleszólhatnak-e, vagy csak az alapellátás kapcsán van ilyen joguk.

Nyár végén aztán a Nemzeti Erőforrás Minisztérium úgy döntött: szeptemberben és októberben plusz forrásból biztosítják (amit nem a többi kórháztól vesznek el) a csurgói kistérség települései számára, hogy igénybe vehessék a járó- és fekvőbeteg ellátást Nagykanizsán.

A teljes cikk a Somogy Online oldalán olvasható.

hirdetés

Könyveink