hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

„A biztosítótársaságok elkezdtek egészségügyi szolgáltatóként viselkedni”

Hatalmas intenzív osztály, ahova csak azokat fektetik be, akik arra tényleg rászorulnak – jellemzi a közeli jövő amerikai kórházait a NOL-nak Arthur A. Klein, a híres Mount Sinai Hospital elnöke.

– A technológiai fejlődés is arra kényszerít minket, hogy minél jobban fejlesszük az otthoni ápolást és gondozást – mondta a lapnak a hatvanhat éves gyermek-kardiológus, a híres manhattani kórház, a Mount Sinai Hospital és a hozzá tartozó Mount Sinai Health Network elnöke. A 36 ezer főt, közöttük több mint hatezer orvost foglalkoztató MSHN-hoz hét kórházi campus, tizenkét sebészeti központ és több mint negyven ambuláns betegellátó-központ tartozik.

A Mount Sinai Hospital elkötelezett támogatója Barack Obama elnök hatalmas vitát kiváltó egészségügyi reformjának, a több millió amerikai számára egészségbiztosítást nyújtó programnak. A kórház elnöke erről azt mondja, hogy a reform sokkal hatékonyabbá, költségtudatosabbá és takarékosabbá teszi az amerikai egészségügyi rendszert.

Az ObamaCare egyik mellékhatása, hogy a biztosítótársaságok – amelyek a náluk jelentkezőket nem „büntethetik", azaz nem róhatnak ki rájuk magasabb díjakat az érintettek korábbi betegségei miatt – elkezdtek egészségügyi szolgáltatóként viselkedni: kórházakat, rendelőintézeteket és praxisokat vásárolnak fel. A kórházak a korábbi szerződéses viszony helyett inkább státuszba veszik a különböző szakorvosokat.

A Mount Sinaiban is igyekeznek csökkenteni a rendkívül drága intenzív osztályos ellátást és általában a kórházi felvételek számát, viszont jelentős összeget költenek az otthoni kezelés kibővítésére. – Sokkal olcsóbb kiküldeni orvosokat és nővéreket a betegekhez, az internet és a technológiai fejlődés pedig lehetővé teszi egy otthon fekvő beteg állapotának követését. Sürgős esetben gyorsan be tudunk avatkozni – idézik Kleint a nol.hu-n.

(forrás: NOL)

cimkék

hirdetés

Könyveink