hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Állástalan diplomások beteghordóként

A diplomás ápoló is kimarad a béremelésből?

Ahogy orvosok esetén a háziorvosok kimaradtak az emelésből, ugyanúgy a szakdolgozók közül a diplomás kört nem érinti az intézkedés. Ha ez így marad, az komoly bérfeszültséget fog okozni az egészségügyben – állítja Babonits Tamásné, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara alelnöke a Magyar Nemzetben.

Kérdés, hogy indolt-e kihagyni a szakdolgozók 20-30 százalékát kitevő diplomásokat a béremelésből?

Egy 3 éves, érettségi utáni képzésben részesült nővér bértábla szerinti bruttó illetménye 108 ezer forint, ami pótlékokkal együtt sem több nettó 75-80 ezer forintnál. Egy diplomásé (4 éves, felsőfokú képzésben részt vett nővér, műtős, gyógytornász, dietetikus, védőnő, röntgenasszisztens, laboráns stb.) bruttó alapilletménye 122 ezer forint, ami nettó 90 ezer körül alakul. Belátható tehát, hogy ez utóbbi kereset alig jobb, mint a bérkiegészítésben részesülőké. Ad abszurdum előállhat az a helyzet, hogy a diplomával nem rendelkezők többet fognak keresni, mint a mellettük, hasonló munkakörben dolgozó diplomás kollégák. Az alelnök asszony abban bízik, hogy a szaktárca a végrehajtási rendelet kidolgozása során helyrehozza az igazságtalan torzulást eredményező megkülönböztetést. Abban is reménykedik, hogy ez csak egy első lépés az egészségügyben dolgozók béremelését illetően. Ha a második és harmadik lépés elmarad, vagy csak jelképes lesz a béremelés, könnyen megeshet, hogy a tömeges pályaelhagyás és kivándorlás következtében nem lesz kinek bért emelni –  írja a Magyar Nemzet.

A lap szerint sok nővér már a hónap közepén jelzi munkáltatójánál: nincs miből ételt vennie a gyerekének. Ma már mindennapos, hogy a diplomás nővérek is – hacsak férjük el nem tartja őket – a szó szoros értelmében éheznek a hónap második felében. A betegszállítók anyagi helyzete talán még a nővérekénél is rosszabb. Bár ezt a komoly mentális terheléssel járó (gyakran elhunytakat kell mozgatni) nehéz fizika munkát alapvetően férfiak végzik, 93 ezer forintos bruttó keresetük alapján borítékjukba ténylegesen nem kerül még hét darab tízezres sem. Ennek ellenére még a budapesti Péterfy Sándor Utcai Kórházban is dolgozik betegszállítóként tanár, közgazdász és informatikai mérnök egyaránt. 

(forrás: MNO)
hirdetés

Könyveink