2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

A dohányzás drákói visszaszorítását tervezik Oroszországban

Oroszország 2014-től meg akarja tiltani a pöfékelést egyebek között a közlekedési eszközökön, de még a pályaudvarok és a repülőterek környékén is.

2015-től nem lehet majd dohányozni az éttermekben és szórakozóhelyeken sem. A lakóházak lépcsőházában is csak akkor lehet rágyújtani, ha erre megfelelő helyet alakítanak ki az összes lakó hozzájárulásával, Oroszországban ugyanis nagyon sokan cigarettáznak a lépcsőházban. A javaslat szerint meg kell védeni a dohányfüsttől a börtönben és vizsgálati fogházakban fogva tartottakat is.

Emellett minimálárat állapítanak meg a dohányárukra; ezt a készülő törvényjavaslat értelmében évente emelik majd, az élelmiszerek drágulásánál nagyobb mértékben. Az egész országban már 2013-ban megszüntetik a dohányárút kínáló kioszkokat, és csak az 50 négyzetméternél nagyobb boltokban lehet majd cigarettát árusítani.

A korlátozások vonatkoznak a tubákra és a rágóbagóra, valamint az Oroszországban nagyon népszerű vízipipára is. Az egyes régióknak a szövetségi jogszabály lehetőséget nyújt még szigorúbb fellépésre.

Egy júliusban közzétett felmérés szerint az oroszok 80 százaléka támogatja a dohányzás betiltását nyilvános helyeken.

Se reklámozni, se szponzorálni nem lehet a dohányipari cégeknek

Oroszországban a parlament 2008-ban hagyta jóvá a csatlakozást a dohányzás visszaszorítására az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által 2003-ban kidolgozott keretegyezményhez.

A munkahelyeken már ezt megelőzően is csak külön e célra kijelölt helyen lehetett dohányozni, és tilos volt füstölni a helyiérdekű vonatokon és a repülőgépeken, a zárt sportlétesítményekben, egészségügyi intézményekben és az oktatási intézményekben, illetve az utóbbiak körül 100 méteres körzetben.

A dohányáruk reklámja a dohányboltok kivételével szintén tilos, de most megtiltják a dohányipari cégeknek a szponzorálást is.

Oroszországban dohányoznak a legtöbben

Egy idei, márciusi bírósági ítélet emellett javasolta a dohányzás betiltását a kapualjakban és a szociális célú objektumokban.

Oroszország a világon a harmadik helyen áll a dohányipar termelését tekintve az Egyesült Államok és Kína mögött, de a fogyasztás terén az első: a férfiak több mint 60, a nők több mint 30 százaléka, a 19-44 éves korosztály mintegy 40 százaléka, és ezen felül több mint hárommillió 15-19 éves kamasz cigarettázik. Évente 400-500 ezer ember veszti életét a füstölés okozta megbetegedésekben. 2005-2010 között 30 százalékkal nőtt a dohányáruk fogyasztása, főleg mert egyre több nő, kamasz, sőt gyerek cigarettázik, sokan már 8 éves korukban füstölni kezdenek.

A dohányosok egyetlen év alatt a GDP egy százalékának megfelelő összeget költenek cigarettára, noha a dohányáru kifejezetten olcsó. Mintegy 60 százalékuk szeretne leszokni, de a próbálkozások 90 százaléka kudarcba fullad.

Nem Oroszország az egyetlen

Magyarországon április végén, 271 igen szavazattal, 37 ellenében és 14 tartózkodással módosította az Országgyűlés a nemdohányzók védelméről szóló törvényt. A tizennyolc kormánypárti politikus - köztük Lázár János fideszes frakcióvezető - által jegyzett indítvány indoklása szerint a dohányzás a legjelentősebb megelőzhető halálok a fejlett országokban, így Magyarországon is, ahol a lakosság 38 százaléka dohányzik.

Az új szabályozás értelmében jövő év januárjától lényegében minden zárt légterű helyen tilos lesz a dohányzás; munkahelyen, éttermekben és kocsmákban csak szabad levegőn, illetve a bejárat előtt lehet rágyújtani.

Hondurasz korábban példátlan törvényt hozott februárban: ha valaki Honduraszban rágyújt az otthonában, akkor február 21-től fogva arra számíthat, hogy hamarosan beállít a rendőrség, ha a vele lakók valamelyike vagy akár egy vendég panaszt tesz a passzív dohányzás miatt.

New York szintén februárban döntött a szigorítás mellett: május végétől tilos a dohányzás a parkokban, a sétányokon, a vízpartokon és más nyilvános helyeken.

Új-Zéland 2025-öt tűzte ki végső határidőnek, addigra azonban teljesen megszüntetnék a dohányzást. A kormány nem csak tiltással, hanem felvilágosítással, a leszokáshoz való segítségnyújtással, magas árakkal és szigorú szabályozással igyekszik elérni, hogy teljesen eltűnjön az egészségkárosító szokás. Ennek jegyében júniustól répát kapnak cigaretta helyett a rabok az ország egyik börtönében, hogy felkészítsék őket a július elsejétől érvényes dohányzási tilalomra: a napi fejenkénti adag két réparúd volt, amelyet igyekeztek a konyhások egyformára, és lehetőleg cigaretta méretűre faragni. Egy öles répából szűk doboznyi "répacigi" telt ki, 16 szál.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink