hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

A fájdalomcsillapító is okozhat magas vérnyomást

Ha valakinek magas vérnyomása van, orvosa ellenőrizni fogja, hogy nem vesebetegség vagy endokrin tumor okozza-e, de aligha jut eszébe, hogy egy közönséges fájdalomcsillapító is felelős lehet a magas vérnyomásért.

Ehud Grossman, a Tel-Aviv-i Egyetem professzora szerint sok olyan gyógyszer van, köztük recept nélkül kaphatók is, amelyek a hipertenzió hátterében állhatnak. Van, amikor a gyógyszerek hatóanyagai emelik meg a vérnyomást, és van, amikor gátolják a vérnyomáscsökkentők hatását. Ennek ellenére mind az orvosok, mind a betegek veszélyesen alulinformáltak ezzel kapcsolatban.

Grossman professzor legújabb vizsgálatairól az American Journal of Medicine-ben számolt be.

A fájdalomcsillapító is okozhat magas vérnyomást„Amikor a magas vérnyomás okát keresik, gyakran elsiklanak a recept nélkül kapható gyógyszerek, például az ibuprofen szerepe fölött– mondta Grossman professzor. A betegek általában azt hiszik, hogy ha valamit recept nélkül lehet kapni, az nem lehet nagyon ártalmas. De nem mindig így áll a helyzet.

Sok olyan vérnyomásemelő gyógyszer van, amelyeket elég széles körben használnak; Grossman professzor e gyógyszerek hatását tekintette át. Ide tartoznak a fogamzásgátló tabletták, több antidepresszívum, s a gyulladásgátlók és az antibiotikumok jelentős része is. Bár ezeknek a gyógyszereknek az esetében a magas vérnyomás egy ismert mellékhatás, az orvosok gyakran mégsem veszik számításba ezt kezelési tervük elkészítésekor és nem tájékoztatják a betegeket erről a lehetséges kockázatról.

Ha ezeknek a gyógyszereknek valamelyike magas vérnyomást okoz, Grossmann professzor azt tanácsolja az orvosoknak, hogy vagy csökkentsék a gyógyszer adagját, vagy egészítsék ki a kezelést egy antihipertenzív szerrel.

Ugyanakkor vannak esetek, amikor nem lehet megváltoztatni a kezelést a magas vérnyomás miatt. Az új, antivaszkuláris endoteliális növekedési faktor gyógyszerek például emelhetik a vérnyomást, másrészt viszont gátolják, hogy a szolid tumorokban új erek keletkezzenek. E gyógyszerek haszna olyan jelentős, hogy a mellékhatásuk eltörpül mellette. Azaz, minden esetben mérlegelni kell a kezelés hasznának és veszélyének mértékét.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline, Science Daily)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés