hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

A gyógyszeripar köszöni, jól lesz

Megbetegedni nem kifizetődő, a gyógyszergyártók részvényeiből betárazni viszont kifejezetten ajánlatos lehet a jövőben – szűri le az IMS Health friss felméréséből a VG.hu.

Az amerikai intézet szerint gyógyszerekre globálisan több mint 1400 milliárd dollárt fogunk elkölteni 2020-ban. Az emelkedés évi 4 és 7 százalék közötti lesz. Az IMS az idei gyógyszerszámlát 1070 milliárd dollárosra becsüli. A növekedést egyfelől a feltörekvő országokban az egészségügyi ellátás színvonalának javulása, másfelől számos rákgyógyszer és más elterjedt betegségek ellen kifejlesztett új, hatékony készítmény megjelenése okozza majd. Az ígéretes új gyógyszerek számát 225-re teszik, ezeknek a harmada a rák kezelésére szolgál, de sok, szív- és érrendszeri, illetve autoimmun betegségekre hatásos medicina is forgalomba kerül. A drágulást némiképp kompenzálja a szabadalmuk lejártával „közkinccsé” váló gyógyszerek utángyártásának beindulása. A márkástól az olcsóbb, generikus termékek felé eltolódó kereslet 178 milliárd dolláros megtakarítást hoz éves átlagban, s ez a tétel már tartalmazza a gyorsan terjedő, biotechnológiával előállított készítmények 41 milliárdosra becsült árleszorító hatását.

Öt év múlva a jelenleginél 24 százalékkal több, összesen 4500 milliárd adag gyógyszert használunk fel, egy-egy dózis átlagárát 30 centre, azaz mai áron közel 90 forintra becsüli az IMS – olvasható a vg.hu-n

 

(forrás: vg.hu)
hirdetés

Könyveink