hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

A gyomor bypass hatásosabb a gyomorgyűrűnél

Egy vizsgálatban összehasonlították a két legnépszerűbb súlycsökkentő műtéti eljárást, és az eredmény szerint a gyomor bypass műtéten átesett elhízottak egy év alatt túlsúlyuk 64 százalékától szabadultak meg, míg a gyomorgyűrűzés esetén csak 36 százalék volt ez az adat – jelentették be február 21-én a kutatók.

A szövődmények aránya nagyjából ugyanolyan volt mindkét eljárásnál.

"Ez drámai különbség" – mondta dr. Guilherme Campos, a madisoni Wisconsini Egyetem munkatársa, a vizsgálat vezetője, akinek közleménye az Archives of Surgery-ben fog megjelenni.

A súlycsökkentő műtéteket egyre elterjedtebben végzik, mivel sok elhízott személy hiába küzd más módszerekkel, hogy megszabaduljon súlyfölöslegétől és elkerülje a kövérséggel járó szövődményeket, köztük a cukorbetegséget, a szívbetegséget, az ízületi fájdalmat és egyes rákokat.

Korábbi vizsgálatok biztonságosabbnak találták a gyomorgyűrűzést, mint a gyomor bypass operációt, amikor műtéttel megkisebbítik a gyomor térfogatát, és így korlátozzák az elfogyasztható étel mennyiségét. Gyomorgyűrűzésnél egy állítható szilikon gyűrűt helyeznek fel a gyomor felső részére, és ezért már kis mennyiségű étel megevése után is telítettségérzése van a betegnek. Múlt héten az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) kiterjesztette a gyomorgyűrű alkalmazhatóságát: ezentúl már kevésbé elhízott személyekbe is be lehet helyezni.

Gyomorgyűrűzésnél egy állítható szilikon gyűrűt helyeznek fel a gyomor felső részére, ezáltal már kis mennyiségű étel is telítettségérzetet ad

A mostani vizsgálatban a kutatók az Allergan cég Lap-Band eszközét használták gyomorgyűrűzésre és a Roux-en-Y néven ismert gyomor bypass műtétet végezték. Mindkét operációt laparoszkópiásan hajtották végre.

A vizsgálatba 100 gyomorgyűrűzött személyt vontak be, és 100 olyat, akik nemüket, rasszukat, korukat és testsúlyukat tekintve megfeleltek az első csoport személyeinek, de rajtuk gyomor bypass műtétet végeztek.

„A gyomor bypass-os betegek 86 százaléka több mint 40 százaléknyit adott le túlsúlyából, míg a gyomorgyűrűzött pácienseknek csak 31 százaléka érte el ezt az eredményt” – mondta dr. Campos.

A gyomorgyűrű esetén a személyek 12 százalékában tapasztaltak szövődményeket, a gyomor bypass műtéten átesetteknek pedig 15 százalékában. Gyomor bypass-nál a komplikációk általában közvetlenül a műtét után jelentkeztek, míg a gyomorgyűrűzés szövődményei miatt általában egy újabb műtétet kellett végezni. Halálozás egyik csoportban sem fordult elő.

Összességében a gyomor bypass műtét nagyobb testsúlycsökkenést eredményezett, jobb hatással volt a diabéteszre és kifejezettebben javította az életminőséget. Mint dr. Campos mondta, az elhízott betegeket tájékoztatni kell a kétféle eljárás eredményeiről, és ha a gyomor bypass-t választják, ügyelniük kell rá, hogy sebészüknek nagy tapasztalata legyen.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink