hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

A hálapénz elől menekülnek az orvosok

A hálapénz a magyar egészségügy része. A Magyar Rezidens Szövetség ezen szeretne változtatni. A fiatal orvosok szerint a paraszolvencia visszaszorítása lehet a kezdő orvosok kivándorlásának megállításának kulcsa. Papp Magorral, a szervezet elnökével A Hírextra készített interjút.

A Magyar Rezidens Szövetség elnöke elmondta, a fiatal orvosok körében végzett kutatások alapján úgy látják három dolog befolyásolja, hogy hosszú távon itthon vállalnak-e munkát: az alacsony bérek, a hálapénz és a szakmai fejlődés lehetősége. Úgy véli, javaslatuk - a zöldkeresztes mozgalom - az első kettőre jelenthetne megoldást, hiszen "a kettő egyfajta kapcsolt mechanizmussal van jelen évtizedek óta a magyar egészségügyben."

Papp Magor az interjúban kifejti, hogy az uniós munkaerő piacok megnyitásával a fiatalok lehetőséget kaptak arra, hogy más viszonyrendszereket összehasonlítsanak az itthoni helyzettel. Úgy véli, ennek következtében egy éppen lediplomázott fiatal orvosban négy kérdés vetődik fel.

"Az egyik az önálló élet. Ez azt jelenti, hogy keresünk-e annyit, amiből meg tudunk élni. A másik a magánélet: hogy legyen időnk is az életre, ne két-három állásból jöjjön össze az előbb említett önállóság. A harmadik a morális elvek összessége, tehát hogy a munka hálapénzmentesen történhessen. A negyedik pedig, nos az maga Magyarország, a munka végzésének helyszíne." Ma Magyarországon esély sincs rá, hogy mind a négyre pozitív válasz szülessen, kompromisszumokat kell kötni - teszi hozzá.

A megoldási javaslattal kapcsolatban hangsúlyozza, hogy a rezidensek körében végzett felmérés szerint 93 százalék vállalná a zöldkeresztes mozgalom feltételeit, és megduplázott fizetésért cserébe elutasítaná a hálapénzt. A Rezidens Szövetség hatástanulmányai szerint az ötven év felettiek körében is népszerű a javaslat, legalább kétharmaduk csatlakozna a mozgalomhoz. A megvalósítással kapcsolatban Papp Magor úgy véli, komoly politikai támogatottsága van a kezdeményezésnek, hiszen mint mondja, az jól illeszkedik a kormány korrupció ellen hirdetett hadjáratához is. A 2011-es költségvetés ismeretében csak az év második felét tartja reálisnak az indulásra, ám álláspontja szerint tovább nem szabad várni. Azok ugyanis, akik külföldi munkát vállalnak, legalább öt évig nem jönnek majd vissza, és a külföldi fizetések után a magyar dupla bér sem lesz már vonzó.

A teljes interjút itt olvashatja.

Nézze meg Papp Magor mit mondott a héten a Mokkában a zöldkeresztes mozgalomról.

(forrás: HírExtra)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés