hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

A kicsik is kövérek

Drasztikusan megnőtt a túlsúlyos gyerekek száma az elmúlt harminc évben, még olyan országokban is, ahol az alultápláltság is áldozatait szedi – írja a Lancet alapján az MNO.

A szakértők 1972 és 2012 között bemutatott több tucat tanulmány eredményeit összegezve megállapították, hogy az alacsony vagy közepesen fejlett országokban, például Indiában, Mexikóban vagy a Dél-afrikai Köztársaságban az öt éven aluliak egy része most is alulfejlett és alultáplált, ugyanakkor gyorsan növekszik az elhízott gyerekek száma is. Brazíliában például a túlsúlyos és elhízott gyerekek aránya az 1970-es évekbeli hét százalékról több mint 25 százalékra emelkedett 2010-re.

Az amerikai gyerekek átlagosan öt kilogrammal nehezebbek ma, mint kortársaik voltak harminc évvel ezelőtt. Az 1970-es évekhez képest a mai amerikai gyerekek átlagban 200 kilokalóriával többet vesznek magukhoz naponta, egyharmaduk túlsúlyos vagy elhízott – ismertette eredményeit az Aucklandi Egyetem tudósa, Boyd Swinburn által vezetett kutatócsoport. Ebből az élelmiszeripar profitál.

„A kövér gyerekek befektetést jelentenek a jövőbeli bevételek szempontjából” – vélte Tim Lobstein társszerző, a londoni World Obesity Federation munkatársa – olvasható az mno.hu-n.

(forrás: MNO)

cimkék

hirdetés

Könyveink