hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

A kis mértékű emelkedés is bajt okozhat

A szivderito.hu a Lancet tanulmánya alapján számol be az új eredményről: a testtömeg-index (BMI) akár csupán kicsiny emelkedése is komoly bajt okozhat.

Az eredményre 4 millió ember adatait elemezve jutottak, derül ki a Szívderítő cikkéből. Az orvosok évek óta figyelmeztetnek arra, hogy a túlsúlynak egészségtelen következményei lehetnek: növekedhet a szívbetegségek, a cukorbetegség és néhány rákfajta kockázata. Mindezek idő előtti halált okozhatnak.

Most publikáltak ez tanulmányt a Lancet című folyóiratban, amely szerint a túlsúlyosság – és nem csak elhízás – kapcsolatba hozható a korai halállal. „Az eredmények rávilágítanak arra, hogy a BMI kis mértékű emelkedése is már súlyos veszélyt hordoz” – jelentette ki Dr. Emanuele Di Angelantonio, a Cambridge Egyetem oktatója és a tanulmány vezető szerzője. „Folyamatos kockázatemelkedés figyelhető meg a túlsúlyosságtól kezdve az elhízás fokozatai felé haladva.”

A kutatási jelentés szerint azok a betegek, akiknek a BMI-je meghaladta az ajánlott szintet, és túlsúlyosnak minősültek 11%-kal emelkedett meg a korai halál bekövetkezésének kockázata azokhoz képest, akiknek az ajánlásoknak megfelelő BMI értéke volt. Korai halálnak minősítik a 70 életév betöltését megelőző haláleseteket. A 30-35 közötti BMI értékű emberek az elhízottság első kategóriájába tartoznak, és az ő esetükben az idő előtti halál bekövetkezésének valószínűsége 45%-kal nőtt, míg azoknak az esetében, akik az elhízottság legfelső kategóriájába tartoztak, illetve a BMI-jük 40 fölött volt, ez a kockázat csaknem megháromszorozódott – olvasható a szivderito.hu-n, ahol a cikk folytatódik.

(forrás: Szívderítő)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés