hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

A kormány segítségét várják az eladósodott kórházak

A kórházak azt szeretnék, ha az állam átvállalná tartozásaik egy részét, egy másik részét pedig elengednék a nagykereskedők.

A kórházak gazdasági vezetői azt szeretnék, ha a kormány kifizetné lejárt tartozásaik egy részét. Konkrét javasatokkal érkeznek a minisztériumba a mai egyeztetésre - mondta az MR1-Kossuth Rádiónak Baráth Lajos, az egészségügyi intézmények gazdasági vezetőit tömörítő egyesület alelnöke. A gazdasági vezetők javaslatai között szerepel az is, hogy jusson több pénz a járóbeteg-ellátásra, és kapjanak előnyt az adósságkezelő programot készítő intézmények.

Az akut válságveszély elhárítására számíthatnak a kórházak, de feltételek nélküli pénzosztogatásra nem – mondta a Népszabadságnak Pesti Imre.

Hozzátette: a kormány kész arra, hogy forrásokat találjon az egészségügy számára, ennek egyik jele a kórházak adóssághelyzetének tisztázása is. Véleménye szerint legalább egyhavi finanszírozási többlet juthat a fekvőbetegellátóknak, ez körülbelül 35–40 milliárd forintot jelenthet.

Amint arról a MedicalOnline is beszámolt, a kórházak adósságbevallásának első gyorsösszesítése alapján, június végéig az intézményeknek 71,5 milliárd forintnyi kifizetetlen számlájuk van, ebből 33,3 milliárd már lejárt tartozás. A minisztérium a mai napra ígért hivatalos tájékoztatást az ügyben, miután Szócska Miklós egyeztetett az öt érintett szakmai szervezettel.

(forrás: MR1 - Kossuth Rádió, MedicalOnline, Népszabadság)
hirdetés

Könyveink