hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

A megelőző műtétek alternatívája lehet

A brit állami egészségügyi felügyelet kezdeményezte egy mellrák-gyógyszer megelőzés gyanánt való alkalmazását azoknál a nőknél, akiknek a családjában halmozottan jelentkezik a betegség.

A National Institute for Health and Clinical Excellence (Nice) hivatalos konzultációt kezdeményezett arról, hogy azok a magas kockázatú nők, akiknél még nem diagnosztizálták a mellrákot, öt éven át kaphassák a tamoxifent. Amennyiben a javaslatot az év folyamán elfogadják, először alkalmaznak rákgyógyszert megelőzéséként Nagy-Britanniában.

A Nice illetékeseinek érvelése szerint keveset tettek eddig az egészséges, de magas kockázatú nők érdekében, akik testvérénél és édesanyjánál, vagy nagynénjénél mellrákot állapítottak meg még 50 éves kor előtt. A tamoxifen szedése öt éven át csökkentheti a betegség kialakulásának kockázatát. Egy közelmúltban végzett tanulmány szerint minden ezer nő esetében 29 rákos eset és 9 elhalálozás lenne elkerülhető, ha az érintettek öt éven át tamoxifent szednének.

Nagy-Britanniában a mellrák a leggyakrabban előforduló rákbetegség, évente 50 ezer nőnél és 400 férfinál diagnosztizálják. Minden huszadik mellrákos esetet a BRCA1 és a BRCA2 gének előfordulása okozza, ezek a gének öröklődhetnek a családokban. Más géneket is kapcsolatba hoztak azonban már a betegséggel.

Gareth Evans professzor, a Christie Hospital onkológusa a BBC televízió hírműsorában hangsúlyozta, hogy a nők egy százaléka tartozik a magas kockázati csoportba. Ezeknél a nőknél bizonyos esetekben a tamoxifen szedése a megelőzés céljából elvégzett melleltávolítás alternatívája lehet. "Az ilyen műtét 90-95 százalékban mérsékli a betegség kockázatát, de teljesen nem eliminálja... Úgy gondoljuk, hogy a nők mintegy felénél a tamoxifen 70 százalékkal csökkentheti a kockázatot - fejtette ki a professzor. - Ha meghatározhatjuk, hogy mely nők esetében hoz több hasznot, akkor a magas kockázatú nők esetében javasolnám a tamoxifen szedését a műtét helyett."

A tamoxifen, amelyet 1977 óta alkalmaznak az emlőrák kezelésében, az antihormonok csoportjába tartozik. Ez a gyógyszerfajta a szervezetben jelen lévő hormonok hatását ellensúlyozza. A tamoxifen mérsékli a női nemi hormon ösztradiol hatását: a hormon szerepet játszik egyes daganatok, így az emlődaganat növekedésében.

(forrás: MTI, BBC)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés