hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

 

A miértekre keresik a választ

Milyen jelentősége van a közös genetikai bázisnak a közönséges és a ritka betegségek kialakulásában? Ezt a kérdést kutatják Amerikában, olvasható a hazipatika.hu-n.

Az egyik legnagyobb amerikai állami egészségügyi szervezet, a National Institutes of Health (Nemzeti Egészségintézet – NIH) finanszírozza egy sor genom szekvenáló és elemző központ kutatási programját, hogy feltárják a genetikai bázisok közös vonásainak szerepét a közönséges és ritka betegségek kialakulásában – olvasható az egészségportálon.

Az amerikai Nemzeti Humán Genom Kutatóintézet (NHGRI) a NIH-val közösen elindította a közönséges betegségek genomikai központjai (Centers for Common Disease Genomics - CCDG) programot, amely a génkészletből próbálja kiszűrni, hogy milyen genetikai elemek járulnak hozzá az olyan gyakori betegségek kialakulásához, mint a szívbetegség, a cukorbetegség, a stroke és az autizmus. NHGRI pedig bejelentette a mendeli genetika központjai című program következő fázisát, amely tovább vizsgálja az általában örökletes és ritka betegségek, mint amilyen a cisztás fibrózis és az izomsorvadás, genetikai alapjait.
 
"A DNS-szekvenálás fejlődése hatalmas lehetőségeket rejt a genom szerepének tisztázásában a humán betegségek terén. A ritka és a gyakori betegségekre egyaránt irányuló figyelem azzal kecsegtet, hogy fontos szempontokat fogunk feltárni számos emberi betegség genetikai felépítésében" – idézi a HáziPatika az NHGRI igazgatóját, Eric Green-t. A CCDG kutatói azt tervezik, hogy a rendellenességek egy kiválasztott csoportját vizsgálják tüzetesebben annak érdekében, hogy megközelítéseket dolgozhassanak ki a genomszekvenálás felhasználására a gyakori betegségek szélesebb körben való megismerésére – írja a hazipatika.com.
(forrás: HáziPatika.com)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink