hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

A reform halad, a betegek halnak

Ezúttal az orosz egészségügyi reformról hoz rossz híreket a Napi.hu: tavaly az előző évihez képest 2,6 százalékkal nőtt a kórházi halálozások aránya, írják a The Moscow Times nyomán.

A 2013-ban indított optimalizálási program keretében több kórházat, klinikát bezártak, dolgozóikat elbocsátották, ami miatt számos tiltakozó akcióra és tüntetésre került sor. A számok megdöbbentőek: tavaly 90 ezer egészségügyi dolgozó vesztette el az állását, és bár a helyükön maradók keresete elméletileg nőtt, a folyamatot az auditálók a betegek szempontjából kétségesnek minősítették, a szolgáltatásokhoz való hozzájutást megnehezítették.

Az egészségügyi szolgáltatások átszervezésének hatása egyenetlen, Moszkva például - talán nem véletlenül - jól járt. A fővárosban 23 kardiológiai központot hoztak létre, ezeknek köszönhetően harmadára zuhant a szívrohamban elhunytak száma. Az átlagos moszkvai hat évvel tovább él az országos átlag 70,8 évnél. Azonban a fővároson kívüli 61 régióban nőtt a kórházi halálozások aránya. Az állami statisztikai szolgálat adatai szerint 2005-től 2013-ig vidéken 75 százalékkal, 8 249-ről 2 085-re csökkent az egészségügyi ellátó helyek száma. A 2 631-ről 124-re, 95 százalékkal zuhant a megyei kórházak száma.

A legfelső számvevőszék adatai azt mutatják, hogy 17 500 város és falu maradt teljesen egészségügyi infrastruktúra nélkül – olvasható a napi.hu-n.

(forrás: Napi.hu)
hirdetés

Könyveink