hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

A repceolaj csökkentheti a cukorbetegek kardiovaszkuláris kockázatát

A repceolajjal dúsított alacsony glikémiás indexű táplálék 2-es típusú diabetesben javítja a cukoranyagcserét, leginkább hipertoniás betegeken, míg a teljes kiőrlésű táplálék növeli a vaszkuláris reaktivitást.

A diabetes kezelésére szolgáló új gyógyszerek befogadása előtt meg kell győződni azok kardiovaszkuláris biztonságosságáról, ugyanis egyes tanulmányok szerint bizonyos antidiabetikus gyógyszerek növelik a kardiovaszkuláris kockázatot. A különböző diétás stratégiák befolyásolják a szénhidrát anyagcserét, és szintén hatással vannak a kardiovaszkuláris kockázatra is.

Az alacsony glikémiás töltésű (GL) táplálkozás egyrészt csökkenti a diabetes előfordulását, másrészt kedvezően hat a kardiovaszkuláris rendszerre. A kedvező hatás különösen túlsúlyos egyénekben jelentkezik, ezért a legtöbb diabetes társaság ajánlásaiban szerepel az alacsony GL diéta. Randomizált, kontrollált vizsgálatokban az egyszeresen telítetlen zsírsavak (MUFA-k) és a rövid láncú n-3 zsírsavak (alfa-linolénsav [ALA]) csökkentik a kardiovaszkuláris kockázatot. A sok MUFA-t és ALA-t tartalmazó táplálkozással csökkenthető a táplálék glikémiás töltése. Már régen ismert, hogy az olivaolajjal dúsított mediterrán diéta 30%-kal csökkentheti a kardiovaszkuláris kockázatot (pl. „PREDIMED” vizsgálat). A repceolaj, azaz a „canola-olaj” (a Canadian oil, low acid kifejezésből képzett mozaikszó) 9%-ban tartalmaz ALA-t, 63%-ban MUFA-t, és csak 7%-ban telített zsírokat (felét, mint az olivaolaj).

Glikémiás töltés (GL)

A glikémiás index (GI) egy viszonyszám, mely jelzi, hogy egy adott tápanyag (szénhidrát) milyen gyorsan emeli a vércukorszintet. Az alacsony glikémiás indexű táplálék kevesebb cukrot juttat a szervezetbe, ezért a hasnyálmirigy inzulintermelése csökkenhet, ami kevesebb zsír raktározásával jár. Magas GI táplálék esetén a szénhidrátok felszívódása igen gyors, a vércukor-szintek rapidan nőnek, az inzulin bőven áramlik, majd hirtelen lezuhan. Éhségérzet keletkezik, növekszik a vérnyomás, emelkedik a koleszterin, növekszik a kardiovaszkuláris kockázat, tehát mindenképpen alacsony GI táplálkozásra kell törekednünk. A GI érték mindamellett nem számol az elfogyasztott étel mennyiségével. A glikémiás töltés (glycemic load = GL) értéke viszont a GI mellett az elfogyasztott étel mennyiségét is jelzi, így segítségével lehetőség van a legkedvezőbb napi adagok beállítására is.

A táplálék növényiolaj-tartalmának növelésével csökkenthető az étkezés utáni hirtelen vércukorszint megugrás - részint a szénhidrát-tartalom csökkentése, részint a gyomor ürülésének késleltetése miatt -, hosszú távon pedig csökkennek a szérum lipidszintjei. Tehát az alacsony GL és a növényi olajok diétás kombinációja egyrészt kedvezően hathat a diabetesre, és csökkentheti a kardiovaszkuláris kockázatot, e feltételezett kettős hatást  vizsgálták 2-es típusú diabetesben szenvedő betegeken.

A Torontóban indított vizsgálatba 2011-2012 során a 2-es típusú diabetesben szenvedő jelentkező 423 beteg közül 141 beteget találtak alkalmasnak a randomizálásra (kizáró ok volt a  klinikailag jelentős kardiovaszkuláris megbetegedés, vese-, ill. májkárosodás valamint daganatos megbetegedés). A vizsgálatba vontaknak  2-es típusú diabetese legalább 6 hónapja fennállt és legalább 2 hónapja stabil dózisban orális antidiabetikumot szedtek, HbA1c értékük 6,5% (48 mmol/mol) és 8,5% (69 mmol/mol) közé esett. A betegek nem dohányoztak, alkoholt is csak minimális mennyiségben fogyasztottak, átlagos életkoruk 59 év, testtömeg indexük (BMI) átlagosan 31 volt. A betegek egyik csoportja (70 beteg) repceolajjal dúsított, alacsony glikémiás indexű táplálékot, a másik 71 beteg pedig teljeskiőrlésű, rostokat tartalmazó táplálékot fogyasztott a három hónapos megfigyelés során. Az első csoport betegei leginkább hüvelyeseket, árpát, tésztát, rizst, a szezonnak megfelelő gyümölcsöt (almát, de nem ananászt!) ettek, és minden nap elfogyasztottak 4,5 szelet,  repceolajjal dúsított teljes kiőrlésű búzakenyeret (ez napi kb. 31 gramm repceolajat jelent és mindösszesen kb 2 000 kcal táplálékbevitelt jelent). A kontrollcsoport 71 betege  az említett ételek mellett napi 7,5 szelet, repceolaj nélküli teljes kiörlésű búzakenyeret fogyasztott.

A három hónap alatt a vizsgálati csoport (alacsony GL plusz repceolaj) betegei 2,1 kg-ot, a kontrollcsoport betegei 1,6 kg-ot fogytak, a vizsgálati csoportban szignifikánsan csökkent az LDL-koleszterin is. A Framingham kockázati érték 6%-kal jobban javult a vizsgálati táplálékot fogyasztóknál a kontroll-csoporthoz képest – leginkább az LDL-koleszterin csökkenésnek köszönhetően. A HbA1c értékek csökkenése a vizsgálati csoportban -0,47% volt (-5,15 mmol/mol)(95%CI-0,54%-0,40% [-5,92-től -4,38 mmol/mol]), míg a kontroll-csoportban -0,31%-nak adódott (-3,44 mmol/mol)(95%CI -0,38%-0,25% [-4,17-től -2,71 mmol/mol]). Ötször jobban javult a HbA1c érték a már kiinduláskor is 130 Hgmm fölötti vérnyomásban szenvedőknél (-0,41% vs -0,07%).

A vizsgálat szerint a repceolajjal dúsított alacsony glikémiás indexű táplálék kedvezően hat a 2-es típusú diabetesben szenvedő betegek anyagcseréjére és egyben csökken a betegek kardiovaszkuláris kockázata is – szemben azokkal, akik teljes kiőrlésű diétán vannak. Ráadásul a legnagyobb mértékű javulást a legrosszabb anyagcsere-profillal rendelkezőknél lehetett észlelni – jegyezte meg a vizsgálatot vezető Dr. David J.A. Jenkins az amerikai Diabetes Egyesület (ADA) 2014. júniusi tudományos ülésén, San Franciscoban. A vizsgálat eredményeit online közölte a Diabetes Care.

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

  • Busko M. Canola oil, low-GI diet may help heart health in diabetes. Medscape Medical News Conference News. June 26, 2014.
  • Jenkins DJA, Kendall CWC, Vuksan V, et al. Effect of lowering the glycemic load with canola oil on glycemic control and cardiovascular risk faktors: a randomized controlled trial. Diabetes Care 2014;37(7):1806-1814, doi: 10.2337/dc13-2990.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés