hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

A rezidensösztöndíj kiverte a biztosítékot

Elfogadhatatlan a Magyar Orvosi Kamara számára az az ösztöndíjprogram, amelyet az egészségügyi államtitkárság dolgozott ki a kezdő orvosok itthon tartására. A kamara elnöke kilátásba helyezte, hogy a megállapodás érdekében közvetlenül a miniszterelnökhöz fordulnak.

Szócska Miklós a HírTV Rájátszás című műsorának vendégeként elmondta, nem egészen erre a reakcióra számított az ösztöndíjprogram bejelentésekor. Úgy véli, ez annak tudható be, hogy az érintettek nincsenek tisztában a részletekkel. Mint mondta, egyetlen kivétellel minden benne van az ösztöndíjprogramban, amit a rezidensek kértek: "utalás a paraszolvenciára, a most végzősök helyzetét azonnal próbáltuk kezelni". Az államtitkár hozzátette, azért választották elsőként a fiatal orvosokat érintő bejelentést, mert könnyen előfordulhat, hogy ők a nyári szünetben, a külföldi utazásuk során esetleg nem csak nyaralnak, hanem állást is keresnek. A bejelentés után megtudták, hogy van értelme itthon maradniuk. "Elkezdtük a harcot a lelkekért".

Szócska Miklós elmondta, tisztában voltak azzal, amit mind a Magyar Orvosi Kamara, mind pedig a Magyar Rezidens Szövetség is kifogásolt: a kezdeményezés bérfeszültséget okoz. "Mint mondtam, ez az első lépés, muszáj volt velük kezdenünk, különben elmennek" - fogalmazott.

Az államtitkár bízik abban, hogy többen lesznek azok, akik "hajlandóak beruházni az ország hosszútávú jövőjébe". "Egyetlen egy kérést nem teljesítettünk, azt hogy mindent akarunk de azonnal. Egyszerre mindenkinek nem tudunk egy komoly változást ajánlani. De a közeljövőben az uniós pályázatok kapcsán és a népegészségügyi termékdíjhoz hasonló kezdeményezések érkezni fognak, tehát azt kérem mindenkitől, legyenek türelemmel."

Szócska Miklós elmondta, tervei szerint 10 napon belül várható az újabb bejelentés, amikor a következő lépéssel megismerkedhet a közvélemény - ismét utalva arra, hogy a rezidensek ösztöndíjprogramja csak a kezdete egy többlépcsős folyamatnak. Azt azonban nem kívánta nyilvánosságra hozni az államtitkár, hogy kiket érint a következő bejelentés.

A beszélgetés megtekinthető a HírTV oldalán!

(forrás: HírTV, MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink