hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

A skizofrének korábban halnak

A diagnosztizált betegek várható élettartama átlagosan 15-25 évvel rövidebb, mint kortársaiké, emlékeztet a hirado.hu.

A Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájának legfrissebb adatai szerint 102 ezer beteg él Magyarországon, 10-15 százalékuk viszont gyógyítható lenne, közölte dr. Bitter István egyetemi tanár a Mindentudás című magazinműsorban. A vizsgálat 9 éves periódus hazai adatain alapul, amelyet az Országos Egészségbiztosítási Pénztár tett közzé.

Ami különösen aggasztó, hogy a legmagasabb halálozási ráta a fiatal korcsoportot érinti, a 18-20 évesek közül majdnem tízszer többen haltak meg a kontrollszemélyekhez képest.

A halálozási okok közé tartozik a tüdő-, a szív- vagy a cukorbetegség. Vagyis ugyanolyan okok, amelyek másokat is érinthetnek. Viszont azok a betegek, akiknek nincs skizofréniájuk és ugyanilyen betegségben szenvednek, 10-20 évvel tovább élnek.

Léteznek már korszerű genetikai adatok és az is biztos, hogy a környezetnek számos ártalmas hatása van, ami növeli a skizofrén megbetegedések arányát. Például a 14-16 éves kor körüli gyakori marihuána fogyasztás és bizonyos genetikai típus között is találtak összefüggést, írja a lap.

(forrás: Híradó Online)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés