hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

A statisztika szerint is többen halnak fertőzések miatt

Míg 2005-ben 501 ember halt meg fertőző megbetegedés következtében Magyarországon, addig 2013-ban már 904 – derül ki a KSH Demográfiai portréjából – írja az MNO.

A  cikkben idézik Ludwig Endre professzort, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház tudományos igazgatóját, aki szerint paradox módon éppen azokról a fertőző betegségekről áll rendelkezésre pontos adat, melyek hazánkban már szinte alig fenyegetik a lakosságot, ugyanakkor azt nem tudni pontosan, hogy évente hány embert kezelnek tüdőgyulladás vagy szepszis miatt. Ezekről sem az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH), sem az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) nem vezet nyilvántartást.

A KSH adatai, amelyek szerint közel kétszer annyian haltak meg fertőző megbetegedésekben 2013-ban, mint 2005-ben, Ludwig szerint nem feltétlenül relevánsak.

– Ezek a számok nem azt mutatják, hogy Magyarországon hány olyan eset fordult elő, mikor a beteg halálához hozzájárul egy rezisztens baktérium, amelyek száma az elmúlt években kétségtelenül jelentősen emelkedett. Ehhez ugyanis célzott vizsgálatokra lenne szükség. Az elmúlt években két megbetegedés száma emelkedett jelentősen, az egyik az A hepatitis, ami enyhe, többnyire spontán gyógyul, és egy hasmenéses, ami valóban magas halálozással járhat – idézik Ludwig Endrét az mno.hu-n.

(forrás: MNO)

cimkék

hirdetés

Könyveink