hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

A szlovák véradószolgálat tart a magyar a nyugat-nílusi láztól

Öt magyar megyében és a fővárosban is fennáll a nyugat-nílusi lázzal való fertőződés veszélye, ezzel magyarázza a szlovák vérellátó az általa bevezetett korlátozásokat – derül ki a Bumm.sk cikkéből.

Azok a véradók, akik Magyarországon (Fejér-, Hajdú-Bihar-, Bács-Kiskun-, Csongrád-, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, vagy Budapesten), Észak-Olaszországban, Portugáliában (Algarve régióban - az ország legdélebbi részén), Bulgáriában (Szófia), Szerbiában, Romániában, Izraelben jártak - akár csak egy éjszakára is -, csak az adott ország/térség elhagyását követő 28 nap elmúltával adományozhatnak vért - idézi a Nemzeti Transzfúziós Szolgálat figyelmeztetését a lap.

A szolgálat tájékoztatása szerint, megelőző intézkedésről van szó, mivel a nevezett vidékeken fennáll a nyugat-nílusi láz elterjedésének veszélye. Az intézkedés annak visszavonásáig, illetve 2015. november 30-ig van érvényben.

A transzfúziós szolgálat azt javasolja a véradóinak, hogy még az említett országokba tervezett üdülésük/kiutazásuk előtt menjenek el vért adományozni – olvasható a bumm.sk-n.

 

(forrás: Bumm)
hirdetés

Könyveink