hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

A sztrájkkal egyenértékű a Matolcsy-csomag az egészségügyben?

Kétmillió ember ellátását veszélyezteti, és a magyar egészségügy teljes összeomlásával fenyeget a múlt hét pénteken bejelentett Matolcsy-csomag azon intézkedése, mely szerint a közszférában dolgozók nem kaphatnának egyszerre fizetést és nyugdíjat – figyelmeztetett Komáromi Zoltán volt országos háziorvosi szakfelügyelő.

A szakember szerint a 6800 háziorvos közül jelenleg körülbelül 1500-an dolgoznak a nyugdíjkorhatáron túl, és ha „ezeket az embereket nyugdíjba kényszerítik, akkor azzal az egész alapellátást bedöntik". Ezután pedig – a dominóeffektus miatt – a járó- és fekvőbeteg-ellátás is működésképtelenné válik.

„Az 1500 praxis, 1400-1500 beteggel számolva, nagyjából kétmillió beteget jelent. Ennyi ember ellátását veszélyezteti a döntés, amennyiben valóban végigviszik az egészségügy területén. Ha ez az 1500 háziorvos nyugdíjba megy, amellett, hogy elveszítjük a sokéves tapasztalatukat, üresen marad a helyük. Senkit nem találnak majd helyettük. Száz fizetőképes, praxist megvenni képes háziorvos sincs a piacon, nemhogy 1500! Megyék fognak bebukni, leginkább vidéken lesz tragikus a helyzet" – magyarázza.

„Ez a legfélelmetesebb az egészben, hogy pont azok nem gondolják végig, akik ezeket a döntéseket hozzák. Ha az a cél, hogy tönkretegyék a magyar egészségügyet, akkor a legjobb úton haladnak. Az alapellátás csődje a járó- és fekvőbeteg-ellátást is lebénítja majd. Gyakorlatilag sztrájkra sem lesz szükség, ugyanis ez azzal lesz egyenértékű" – tette hozzá a háziorvos, akit az MTI alapján a Hír24 idéz.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár idén júniusban egyszer már nemet mondott egy Matolcsy-reformra. Akkor a 62 év feletti közalkalmazottak kötelező nyugdíjazásáról jelentette ki, hogy az „nem megvalósítható". Akkor kiállt azért, hogy az egészségügyi ágazatot ne érintse az intézkedés. Hangsúlyozta: a 62 évesnél idősebb közszolgák kötelező nyugdíjba vonulása azonnal bedöntené az egészségügyet, mivel az körülbelül ötezer orvost érintene.

Az Egészségügyért Felelős Államtitkárság a múlt hét pénteki – immár több mint 20 ezer orvost érintő – bejelentéssel kapcsolatban az alábbi választ küldte:

"A kormány elvi döntést hozott a közszférában a nyugdíjkorhatárt elértek nyugdíjazásáról valamint a nyugdíj és a fizetés egyidejű felvételének tilalmáról. A főszabály alól ugyanakkor – az adott közfeladat továbbra is biztonságos, teljes ellátása érdekében – több ágazatban kivétel érvényesítendő. Így pl. az egészségügy területén, vagy a felsőoktatásban a működőképesség fenntartásához fontos, hogy a 62 év feletti munkavállalók meghatározó része továbbra is munkában maradjon."

(forrás: Hír24)
hirdetés

Könyveink