hirdetés
hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

A tradicionális gyógyászat reneszánsza

Az Oregoni Állami Egyetem munkatársai a curry egészségvédő hatásait tanulmányozták, s újabb indokokkal támasztották alá, hogy a gyógyászat évszázadok óta jó úton járt a hatóanyagot illetően.

A curryben megtalálható egyik vegyület, a kurkumin egy olyan fehérje szintjének növekedését idézi elő, amely fontos az immunrendszer működése szempontjából, vagyis hozzájárul a fertőzések sikeres kivédéséhez. A CAMP-nek nevezett antimikrobiális peptid olyan baktériumokkal, vírusokkal, és gombákkal szemben hatékony, melyekkel korábban még nem találkozott a szervezet.

Korábban kimutatták, hogy a D-vitamin is növeli a CAMP mennyiségét, azonban az alternatív szabályozási mechanizmus új utakat nyithat a táplálkozástudomány és a gyógyszertudomány területén.

A kurkuma gey ízletes, narancssárgás fűszernövény, melyből a curryt állítják elő, főként Indiában, Dél-Ázsiában és a Közel-Keleten honos. Orvosi célokra mintegy 2500 éve alkalmazzák, elsőként a Hindu Birodalom orvostudománya (ájurvéda) használta. A Journal of Nutritional Biochemistry oldalain bemutatott tanulmány szerint a curry hatóanyaga, a kurkumin serkentő hatást fejt ki a CAMP génjére, ugyanakkor dr. Adrian Gombart és munkatársai szerint ez kevésbé hatékony, mint a D-vitamin.

Az emberi szervezetben a CAMP az egyetlen antimikrobiális hatású peptid, ezért a felfedezésnek kiemelt jelentősége lehet. A kurkumin már régóta a tudományos érdeklődés fókuszában van, korábban azonban antioxidáns és gyulladáscsillapító hatását tanulmányozták.

(forrás: Medipress)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés