hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

A vártnál jobb eredmények a Novartisnál

A Novartis a vártnál nagyobb mértékben, 17 százalékkal növelte nyereségét és 13 százalékkal növelte forgalmát a harmadik negyedévben az egy évvel korábbihoz képest.

A svájci központú multinacionális gyógyszeripari társaság elsősorban az új készítmények sikerének tulajdonítja az eredményt. Csütörtökön kiadott gyorsjelentése szerint az adózott nyereség 3,15 milliárd dollárra nőtt az előző évi 2,67 milliárdról, a forgalom 12,5 milliárd dollár volt a tavalyi 11 milliárd után. Mindkét tétel némileg meghaladta az elemzői várakozásokat.

Az új készítmények a forgalom 20 százalékát tették ki. Főként a szklerózis multiplex kezelésére szolgáló Gilenya emelkedik ki az új fejlesztésű termékek közül. A növekedéshez az is hozzájárult, hogy a kimutatásban megjelentek a nemrég megszerzett Alcon, a világ legnagyobb szemápolási társaságának eredményei is.

A kutatás-fejlesztési aktivitást az ösztönzi, hogy hamarosan lejár több termék, például a legkelendőbb gyógyszerek közé számító Diovan vérnyomáscsökkentő készítmény és a leukémia kezelésére használt Glivec szabadalma, ami a bevétel visszaesésével járhat.

A gyógyszerszabadalmak kifutásával járó kiesést a társaság az egészségipar gyógyszergyártáson túli területein megindított terjeszkedésével kívánja ellensúlyozni. Ennek részeként szerzett a svájci cég 77 százalékos tulajdonrészt az amerikai Alconban, közel 50 milliárd dollárért.

Az hazai egészségügy más területeihez képest a gyógyszeripar kifejezetten jól teljesít, hiszen kimagasló eredményt ért el a Richter: nettó árbevétele 4 százalékkal, a bruttó fedezet 12 százalékkal, míg az üzemi eredmény (EBIT) 30 százalékkal lett jobb a piaci várakozásnál. A hónap elején pedig felvásárolta a PregLem részvényeit.  Jelentősen növelte részesedését a Roche és 19 százalékkal növelte nyereségét egy év alatt a Novartis is. A Teva felvásárolta a német Ratiopharmot, valamint új tablettagyártó üzemet nyitott debreceni gyárában.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink