hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Adó ellen is védenek egyes oltások

A munkavállalóknak nyújtható, kedvezményes adózású egészségügyi juttatásokat, például a védőoltásokat ajánlja a cégek figyelmébe a Deloitte nemzetközi könyvvizsgáló és tanácsadó cég.

A Deloitte MTI-hez eljuttatott közleménye kiemeli: mind a munkavállaló, mind a munkáltató számára előnyös lehet például az influenza elleni védőoltás. Ez a munkáltatónak a vakcina árába, a munkavállalónak pedig néhány percébe kerül csupán. Számításba véve beteg gyermek vagy idős hozzátartozó ápolása miatti távollétet is, a cégeknek érdemes végiggondolniuk, hogy a hozzátartozók részére is elérhetővé tegyék a védőoltást, ebben az esetben is csak az oltóanyag ára terheli a munkáltatót.

A védőoltások biztosításának adómentes lehetősége azonban nem korlátozódik az influenzára, a dolgozókat egyéb védőoltásokkal is meg lehet óvni: ilyen például a kullancsok által terjesztett agyvelőgyulladás elleni védőoltás, a Hepatitis A, vagy akár egzotikus országba utazó kollégáiknak a tífusz elleni védőoltás, mely az arra igényt tartóknak adómentes, természetben nyújtott juttatás formájában biztosítható.

A közlemény idézi Horváthné Szabó Beátát, a Deloitte Zrt. adóosztályának igazgatóját, aki elmondta: az egészségügyi juttatások legismertebb formája az üzemorvos nyújtotta foglalkozás-egészségügyi ellátás. A munkavégzés káros hatásai az irodai dolgozóknak is gondot okozhatnak. Ilyenkor egy üzemorvos tud olyan praktikákat javasolni, amelyekkel számos ülőmunka által okozott probléma megelőzhető, a monitor előtti munkavégzéshez a szakorvos véleménye alapján felírt védőszemüveg adómentes juttatásnak minősül.

Egyre több munkáltató szervez egészségügyi tájékoztatókat és bérel szűrőbuszokat. Ezek adóvonzata is kedvezőbb a bérjövedelmekéhez hasonlítva: bizonyos feltételek teljesítése esetén az ilyen típusú juttatás egyes meghatározott juttatásnak minősülhet, amely után a kifizetőt terheli a juttatás értékének 1,19-szeresére számított 16 százalékos személyi jövedelemadó és a 27 százalékos egészségügyi hozzájárulási kötelezettség. 

 

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink