hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Afrikában felfutott a vér feketepiaca

Egyre többen vásárolnak Afrikában a feketepiacon ebola-túlélőktől származó vért, mert azt hiszik, hogy attól meggyógyulnak – írja az atv.hu.

A járvány terjedésének üteme sokkolóan gyors, és egy új módszer még ronthat is az ebola-sújtotta térségek egészségügyi helyzetén – írja a lap. A túlélőktől származó rehabilitációs szérumnak tekintett vér átömlesztése, ugyan még nem bizonyított, de segíthet az ebola legyőzésében. „Tanulmányok azt mutatják, hogy a túlélők véréből adott vérátömlesztéssel megelőzhető, illetve kezelhető az ebola okozta fertőzés, de a vizsgálatok eredményei még nehezen értelmezhetők” – figyelmeztette az átömlesztéses technikát alkalmazókat az Egészségügyi Világszervezet (WHO). „Nem ismert, hogy a túlélők vérplazmájában elegendő antitest van-e a betegség kezelésére vagy megelőzésére. Több kutatásra van szükség” – szögezte le a WHO közleménye.

A rehabilitációs szérumot - steril körülmények között - már használják is például a Libériában megfertőződő Rick Sacra amerikai segélymunkás kezelésére (ő az amerikai Kent Brantlytől kapta a vért, aki túlélte az ebolát). Sok afrikai is szeretné kipróbálni az egyáltalán nem bizonyított csodamódszert, de ők illegális forrásból, a fekete piacról kapják/szerzik be az átömlesztésre szánt vért. A tiltott kereskedelemből származó vér ugyanakkor HIV és más vér útján fertőző, súlyos betegségek hordozója lehet – olvasható az atv.hu-n.

(forrás: ATV)

cimkék

hirdetés

Könyveink