hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Aggyal vezérelt kézprotézis

Nagy-Britannia egyik legnagyobb elismerésének számító tudományos díját vehették át az i-LIMB végtagprotézis kifejlesztői. A műkéz öt, egymástól függetlenül vezérelhető ujjával a természetesség érzetét kelti, ráadásul egy, az eszközt viselő férfi szerint „napról-napra jobban érzékel” új kezével.

A BBC szerint az i-LIMB fejlesztése még 1963-ban kezdődött el Skóciában. Azóta a 15 000 fontba (kb. 4,6 millió forintba) kerülő eszközt már több mint 200 emberre felszerelték - köztük sok iraki háborús veteránra is - írja a hvg.hu.
„A végtagnak két fontos jellemzője, hogy mindegyik ujjba különálló motort építettünk, ezért képesek egymástól független mozgásra” – magyarázta a BBC-nek Stuart Mead, a Touch Bionics vezérigazgatója. „Emellett a hüvelykujj 90 fokban elfordítható, így szembefordítható a tenyérrel, mint a saját kezünkön. Ez az első olyan kézprotézis, amely az emberi kéz formáját és funkcióját is reprodukálja.”
A Touch Bionics jelenleg az i-LIMB továbbfejlesztésén dolgozik, amelyet még élethűbbé szeretnének tenni, emellett egy teljes kart helyettesítő rendszert is fejlesztenek, amelyhez már készen áll a csukló, a könyök és a váll prototípusa. 

 A hvg.hu cikke

cimkék

hirdetés

Könyveink