hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Agypusztító rovarirtók

Francia kutatók összefüggést találtak a széles körben elterjedt piretroid rovarirtók metabolitjainak szintje és a gyermekek kognitív teljesítményének hanyatlása között.

Az Environment International című szaklapban publikált kutatás – Jean-Francois Viel és munkatársai: Pyrethroid insecticide exposure and cognitive developmental disabilities in children: The PELAGIE mother–child cohort – új bizonyítékkal szolgál, hogy a piretroid (pyrethroid) rovarirtók neurotoxikus hatással bírnak az emberre. Az eredmények szerint két piretroid-metabolit (3-PBA és cisz-DBCA) vizeletben detektált mennyiségének növekedése összefüggést mutat a gyermekek kognitív teljesítményének - különösen verbális felfogóképességük és munkamemóriájuk - szignifikáns hanyatlásával.

A vizsgálatot majdnem 300 anya-gyermek pár bevonásával végezték, a PELAGIE kohorszvizsgálat részeként. A PELAGIE vizsgálat (Perturbateurs Endocriniens: Étude Longitudinale sur les Anomalies de la Grossesse, l'Infertilité et l'Enfance: endokrin diszruptorok és terhességi rendellenességek, infertilitás és gyermekkori zavarok longitudinális vizsgálata) 2002 óta tart, összesen 3.500 anya-gyermek pár bevonásával, és egy európai közegészségügyi vizsgálatsorozat részét képezi, amelynek az a célja, hogy felderítse, milyen hatással vannak a napi használatban lévő, különböző oldószerek és rovarirtó szerek az egészségi állapotra, különösen a gyermekek egészségére.

A piretroid rovarirtókat széles körben használják a mezőgazdaságban, az állatgyógyászatban (parazita ellenes szerek) és a háztartásokban (szúnyog ellenes szerek és tetű ellenes samponok). Hatásmechanizmusuk: gátolják az ingerületátvitelt, ezáltal a rovarok bénulásához vezetnek. Mivel hatékonyak és az elképzelések szerint emlősökre viszonylag biztonságosak, egyre inkább felváltják a korábbi, veszélyesebbnek tartott rovarirtó szereket (organokloridok, organofoszfátok, karbamátok).

A gyermekek gyakran érintkeznek a piretroid rovarirtókkal, kitettségük erősebb, mint a felnőttek esetében, nyilatkozta a kutatást vezetőCecile Chevrier, mivel közelebb vannak a talaj szennyező anyagokat is tartalmazó porához, esetükben gyakoribb a kéz–száj kontaktus, és gyakrabban részesülnek tetű ellenes samponos kezelésben. A piretroidok az emésztőrendszeren és a bőrön keresztül egyaránt felszívódnak, a májban metabolizálódnak, és a vizelettel ürülnek.

Jelen vizsgálatban a PELAGIE kohorszból random módon kiválasztottak 287 anyát, ismételten kapcsolatba léptek velük gyermekük 6. születésnapján, majd miután beleegyeztek a további részvételbe, két pszichológus felkereste a családokat otthonukban, felmérte a gyermekek neurokognitív teljesítményét, valamint azokat a körülményeket és befolyásokat, amelyek hatással lehetnek a gyermek intellektuális fejlődésére, vizeletmintát gyűjtöttek a gyermekektől, továbbá pormintákat is beszereztek.

A piretroid rovarirtóknak való expozíciót 5 piretroid-metabolit vizeleti koncentrációjának mérésével becsülték meg(3-PBA, 4-F-3-PBA, cisz-DCCA, transz-DCCA és cisz-DBCA), az anya vizeletmintáit a terhesség 6. és 19. hete között gyűjtötték, a gyermekét 6. születésnapja környékén.

Az elemzés szerint a gyermekek vizeletmintáiban található két metabolit szintjének növekedése összefügg a gyermekek kognitív teljesítményromlásával (3-PBA és cisz-DBCA). Mint Chevrier elmondja, a 3-PBA kb. 20 féle piretroid rovarirtó metabolitja, a cisz-DBCA pedig speciálisan a deltametrin (deltamethrine) lebomlási terméke, ezért az eredményeik, bár még egyéb független vizsgálatok általi megerősítésre szorulnak, arra utalnak, hogy speciálisan a deltametrin és általában a piretroid rovarirtók kis dózisai is veszélyesek lehetnek az ember neurokognitív fejlődésére.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink