hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Akadálymentesítés Csepelen

A fogyatékkal élők számára is megközelíthetővé vált a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház Csepeli Telephelyének Rehabilitációs Szakambulanciája.

A kórház tulajdonosa, a Fővárosi Önkormányzat nyerte meg az átalakításhoz szükséges pénzt az Új Magyarország Fejlesztési Terv Közép-magyarországi Operatív Program komplex akadálymentesítési pályázatán. Az intézmény így mintegy 30 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült az Európai Regionális Fejlesztési Alapból, valamint a Magyar Köztársaság költségvetéséből.

A beruházást az tette különösen indokolttá, hogy a csepeli telephely A épületének 2. emeletén található Rehabilitációs Szakambulanciára járó betegek jelentős hányada fogyatékkal él, ám korábban önállóan nem, csupán segítséggel tudta igénybe venni az rehabilitációs szolgáltatást.

A pályázaton elnyert összegből ezért az épületen kívül és belül is, minden fogyatékkal élő számára akadálymentessé tették a szakambulancia megközelítését: mozgássérült parkolót alakítottak ki; rámpák segítségével kerekes székkel is járhatóvá tették a járdákat; az épületen belüli önálló közlekedést a folyosókon, a lépcsőkön az összes fogyatékkal élő ember számára lehetővé tették, mozgássérült wc-ket és egy külön mozgássérült liftet is kialakítottak.

A fogyatékkal élő emberek számára nemcsak a közlekedést, de az eligazodást is megkönnyítették. Olyan speciális információs rendszert alakítottak ki, ami nemcsak Braille írással készült útbaigazító táblákat, térképeket, hanem ún. indukciós hurkokat is magában foglal, amely a hallássérültek tájékozódását segíti.

A munkálatokra a kórház közbeszerzési eljárással választott kivitelezőt. A beruházás tavasszal indult, és határidőre, augusztus végére befejeződött.

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink