hirdetés
hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Aki választás elé állította a kormányt - portré a rezidensvezérről

Pár éve még volt, hogy kinevették színpadiassága miatt, ma már a kormány is odafigyel arra, amit mond. Kemény csatái voltak az előző kormánnyal is, de a választások után sem állt le. Egy jelentéktelen érdekvédelmi szövetségből csinált rövid idő leforgása alatt fajsúlyos szervezetet, és bár eszközeivel azok sem feltétlenül értenek egyet, akikért kiáll, céljait még ellenfelei sem kérdőjelezik meg. Az [origo] portréja Papp Magorról, a rezidensszövetség elnökéről.

"Mentálisan nagyon fel tud pörögni, ilyenkor elég nehéz megállítani. Ekkor annyira a játékra koncentrál, hogy olykor még a nézőkre is ráparancsol, hogy ne zavarják beszélgetésükkel a meccset. Eltökéltségét mutatja, hogy egy régebbi bajnokságon a vesztes elődöntő miatti csalódottságában az asztalra csapva kis híján eltörte az ujját" - mesélt az [origo]-nak nevetve egy jellemzőnek vélt történetet a kétszeres országos bajnok Papp Magorról a Magyar Asztali Jégkorong Szövetség elnöke, Létay Dániel.

Papp Magor mégsem sportpályafutása miatt vált országosan ismertté, annak ellenére sem, hogy a legjobb magyarként szerepelt a 2009-es budapesti asztalihoki világbajnokságon, és a második legjobb magyar asztalihokis a világranglista alapján. A kezdő orvosok érdekeit védő Magyar Rezidens Szövetség elnökeként szerepel egyre többet, a szövetség egyre fajsúlyosabb szerepet tölt be az egészségügyi érdekvédelmi szervezetek között.

A Magyar Rezidens Szövetség első jelentős megmozdulását 2009 novemberében szervezte meg a jelenleg 33 éves Papp Magor, amikor ezernél is több fiatal orvos demonstrált a Bazilika előtt a nehéz munkakörülményeik miatt. Komolyabb visszhangot váltott ki a rezidensek zöldkeresztes mozgalma 2010 őszén, amikor Papp Magor szerint a fiatal orvosok vállalták volna, hogy nem fogadnak el hálapénzt, ha havi nettó 95-100 ezer forintos fizetésük 200 ezer forintosra emelkedne.

Eddigi leglátványosabb bejelentése azonban az volt, hogy múlt kedden gyakorlatilag ultimátumot adott a kormánynak, amikor kijelentette, hogy január 1-jén több ezer orvos letétbe helyezett felmondása aktivizálódhat, ha a kormány nem ül le velük tárgyalni az orvosi béreknek az átlagbér háromszorosára emeléséről. Papp az [origo]-nak azt mondta, nem ért egyet a bejelentés ilyen olvasatával, nem tartja ultimátumnak az elhangzottakat.

A Rezidensszövetség legutóbbi bejelentésekor is utalt a 2009-es megmozdulásra

Bár a Magyar Rezidens Szövetség régebb óta működik, az [origo] által megkérdezett egészségügyi dolgozók és hallgatók többsége az erdélyi származású Papp Magor 2008-as elnökké választásáig nem hallott a szövetségről. "Azelőtt nem nagyon mutogatták magukat, inkább csak névleg működő szervezet volt, néha kérdőíveket töltettek ki hallgatókkal" - mondta az [origo]-nak Papp Magor egyik akkori egyetemista ismerőse. "Amikor Magor lett az elnök, benne volt a levegőben, hogy nagyon rossz a helyzet" - tette hozzá. Szerinte a régebbi vezetésnek nem volt kellő energiája a rezidensek érdekképviseletével foglalkozni, a változást pedig Papp Magor elszántságának tudja be.

"Csináltak egy működő honlapot, elkezdtek sajtóközleményeket kiadni" - mondta egy másik egyetemista. A források szerint Papp Magor rengeteg munkával kutatott fel kapcsolatokat, és az volt a célja, hogy minél több fórumon, minél szélesebb körben legyen jelen a szervezete. Papp Magor szerint azonban egy jóval korábbi esemény, a 2007-ben szervezett rezidensfórum jelentette a fordulópontot, amelyen még az orvosegyetemi hallgatók szóvivőjeként volt jelen. Papp szerint a fórumnak és a négyezer aláírással benyújtott petíciójuknak köszönhetően vette le a napirendről a fizetős képzés lehetőségét Molnár Lajos akkori egészségügyi miniszter. "Ez volt a mi generációnk első, sikerrel végződő közéleti szerepvállalása. Innentől kezdve keresték a véleményünket, és az azóta elmúlt években ahhoz szoktunk hozzá, hogy tudunk tenni a sorsunkért" - mondta Papp Magor.

A rezidensszövetség elnöke szerint 2008-as megválasztásakor a szervezet "kevésbé volt aktív". Papp szerint az akkori tagság közül sokan elfáradtak a nehéz körülmények miatt, de a 2009 novemberi, több mint ezres demonstráció "komoly megerősítés volt, hogy jó az, amit csinálunk, mert közösségteremtő". Bár a 2007-es rezidensfórumra Molnár Lajos még nem ment el, az azóta eltelt időszakban Papp rendszeresen találkozik az egészségügy meghatározó politikusaival - 2007 óta több rendeletalkotó miniszteri munkacsoportba is meghívták őket, és szerinte több tervezet is az ő ellenállásukon bukott meg.

A teljes cikk az [origo]-n olvasható.

(forrás: [origo])
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés