hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Aláírást gyűjtenek a fogászok

A fogorvosi körzetek 10 százaléka betöltetlen, van, ahol 50 kilométert kell utazni az ingyenes fogászati beavatkozásért – írja a Népszava.

Nagy Ákos keszthelyi fogorvos hónapok óta gyűjti kollégái aláírását, amivel a háziorvosok és a társadalombiztosítással szerződött fogorvosok finanszírozása közötti különbségek felszámolására próbálják felhívni az egészségügyi kormányzat figyelmét – adja hírül a Népszava.

Ezt sürgeti a Magyar Orvosi Kamara (MOK) fogorvosi tagozata is, amelynek felkérésére Ujvári István Norbert közgazdász, a Semmelweis Egyetem kontrolling igazgatója másfél éves munkával elkészítette a fogorvosi beavatkozások költségkalkulációját. A fogorvosok működését ma sokkal kevesebb pénzzel támogatja az állam, mint a háziorvosi vagy házi gyermekorvosi körzetekét, miközben 2001-ben ismét majdnem ingyenessé tették a beavatkozásokat. Az 5300 aktív fogorvosból 2000 magánpraxist működtet, de a többség, 3300 állami finanszírozású körzetben dolgozik. Nagy Ákos felhívását közülük 600 írta alá eddig, de az akciót folytatják, mert eddig a kormány mindössze annyit lépett, hogy kiterjesztette a a praxisvásárlási támogatást a fogorvosokra is.

A MOK Fogorvosi Tagozata azzal számol, hogy egy fogorvosi rendelőnek havonta 1,6 millió forintos támogatást kellene kapnia a zavartalan munkához, ehelyett ma kevesebb, mint 800 ezer forintot utal nekik a társadalombiztosító.

(forrás: Népszava)

cimkék

hirdetés

Könyveink