hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Állástalanok a betegágynál?

Nem arat osztatlan sikert az egészségügyi szakdolgozók körében a kormány legújabb elképzelése, miszerint állástalanok segíthetnének a kórházakban tapasztalható szakdolgozói létszámhiányon. Ha a szándék megvalósul, a szakdolgozók köztestülete ragaszkodik ahhoz, hogy részt vegyen a közmunkások képzésében és a kompetenciák megóvásában, másként veszélybe kerülhetnek a betegek.

A kórházakban tapasztalható drámai létszámhelyzeten úgy segítene a kormány, hogy munkanélkülieket állítana be kisegítői, segédápolói munkára. Balogh Zoltán, a köztestület elnöke szerint nem vitás, hogy elkel a segítség, hiszen körülbelül nyolcezer szakdolgozó - elsősorban szákápoló, műtős és aneszteziológus asszisztens - hiányzik az intézményekből. A gond leginkább a fővárosi és a megyei kiemelt kórházakat, illetve az egyetemi klinikákat sújtja.
Balogh Zoltán szerint most elsősorban mennyiségi megoldást keres a kormány, számolva a gazdasági válság miatt növekvő munkanélküliséggel. A segítők munkába állítását rövid, de tartalmas képzésnek kellene megelőznie, és ebből a kamara ki akarja venni a részét. Évek óta még a szakképzés is az iskolarendszeren kívül zajlik, és a testület delegáltjai csak a vizsgáztatásnál vannak jelen.
Balogh Zoltán szerint ha a kormány hosszabb távon közmunkások bevonásával kívánja létrehozni az önkéntes segítői hálózatot, akkor a képzési rendszeren is változtatnia kell.

Forrás: Magyar Hírlap

cimkék

hirdetés

Könyveink