hirdetés
hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Álruhás betegekkel tesztelnék a hálapénz elfogadását?

Ha a hálapénzt elutasító orvosok dupla bért kapnak, azért pluszfeladatot is kell vállalniuk, például mentőzést vagy a háziorvosok helyettesítését. Kérdéses az is, hogyan ellenőriznék, hogy az orvos a dupla bér mellett nem fogad-e el mégis paraszolvenciát: felmerült olyan elképzelés is, hogy “álruhás betegek” ellenőriznék, hogy a zöld keresztet viselő orvosok tényleg nem esnek-e kísértésbe egy feléjük nyújtott boríték láttán - írja az Index.

A bérek megduplázása 2012-től mintegy 60 milliárd forintba kerülne, s ezzel az orvosoknak csak a hálapénzből leginkább részesülő 10-15 százaléka járna rosszul.

Tűzzenek ki köpenyükre zöld keresztet azok az orvosok, akik nem fogadnak el hálapénzt, cserébe dupla bért kapnak, fogalmazta meg már tavaly elképzelését a fiatal orvosokat képviselő Magyar Rezidens Szövetség. Az ötlet nemcsak a hálapénz visszaszorításáról szól. Ezzel a javaslattal egyrészt jelentős és indokolt béremelést lehetne adni az orvosoknak, másrészt lassítani lehetne külföldre vándorlásukat, amelynek egyre növekvő üteme lassan a hazai ellátást veszélyezteti.

A dupla fizetésért többet kellene dolgozni

Arról kevesebb szó esett eddig, hogy a dupla bérért cserébe az orvosoknak plusz munkát is kellene vállalniuk. Az Index kérdésére a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyi államtitkársága azt közölte: a zöldkeresztes mozgalom alapötlete összhangban áll terveikkel, és lehetőséget ad arra, hogy a rezidensek a rendszeren belül találják meg a kiegészítő kereseti lehetőségeket úgy, hogy többletmunkát vállalnának. A tárca szerint vállalhatnak mentőzést vagy más feladatokat a sürgősségi rendszerben, vagy például helyettesíthetnek háziorvosokat. A fizetésük kiegészítésének a többletmunkán kívül további feltétele lenne, hogy nem vándorolnak ki.

Kérdéses az is, hogyan lehetne ellenőrizni, hogy a zöld keresztet kitűző és dupla bért kapó orvos ezentúl tényleg nem fogad el borítékokat a hálás betegektől. Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke szerint az egyik garancia maga a beteg, aki ha látja az orvos köpenyén a hálapénzt elutasító jelet, várhatóan nem akarja majd kényelmetlen helyzetbe hozni orvosát. Nyugat-európai minták alapján felmerült az is, hogy álbetegek ellenőrizzék szúrópróbaszerűen az orvosokat, tényleg nem fogadnak-e el hálapénzt. Papp Magor hangsúlyozta: ez csak egy elképzelés, az ellenőrzésről és a szankciókról jelenleg is folynak a tárgyalások. “Aki vállalja a zöld keresztet, az szerződést köt, aminek a megszegése szankciókkal is járhat, ezeket a szakmával közösen kell kidolgozni” - mondta Papp Magor.

(forrás: Index)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés