2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

50 év vizsgálati anyagát rendszerezték, vizsgálták

Angliában a 20 év alatti terhes nők 45 százaléka dohányzik

Egy friss angol kutatás - mely az elmúlt 50 év vizsgálati anyagait foglalja össze a témában, szám szerint 172-őt - eredményei azt mutatják, hogy azon kismamák számára, akik a terhességük alatt is dohányoznak, 25 százalékkal nő a kockázata, hogy gyermekük valamilyen testi rendellenességgel, például deformált, hiányzó végtagokkal vagy ajakhasadékkal születik meg. Szintén magas a vetélés vagy a kritikusan alacsony születési súly kockázata.

Angliában és Walesben a kismamák 17 százaléka füstöl a kilenc hónap alatt, de ez a szám a 20 éven aluliak körében 45 százalék! A fenti országokban évente valamely testi szövődménnyel születő gyermekek száma 3700-ra tehető, az elmúlt fél évszázadban pedig összesen 173.000 dokumentált esetről tudunk.

Ezek alapján kimutatható, hogy a szájpadhasadék kockázata 28 százalékkal, míg az ajakhasadéké 26 százalékkal nagyobb a dohányos anyák gyermekeinél. De más testi rendellenességeknél is nagyobb a rájuk leselkedő veszély:a dongaláb esetén 28 százalékkal, a gyomor- és bélrendszer betegségeinél 27 százalékkal, látási rendellenességeknél 33 százalékkal, hasfalhasadéknál pedig 50 százalékkal is nagyobb lehet a betegség kialakulásának esélye.

A kutatást vezető Allan Hackshow professzor szerint alig vannak olyan fórumok, melyek felhívnák a nők figyelmét azokra a veszélyekre, melyek őket és főleg gyermeküket fenyegetik. Sőt, elmondása szerint, sok kismamában él a tévhit, hogy azzal, ha dohányoznak, gyermekük kisebb lesz, így a szülés is sokkal könnyebb lehet. Úgy gondolja, így, hogy ez a bizonyíték már a kezünkben van, a várandós nők is nagyobb számban teszik majd le a cigarettát, annak az életnek az érdekében, melyet a szívük alatt hordanak.

Országok, módszerek

Ausztráliában 2012 januárjától az úgynevezett „plain packaging” módszerrel próbálják csökkenteni a dohánytermékek státuszszimbólum voltát, és ezáltal vonzóságát. Ez a módszer tulajdonképpen egy egyszerű csomagolási technikát alkalmaz, standardizálja az egyes dohánytermékek dobozait, így azok nem tartalmaznak logót, színeket és a márkanév is csak meghatározott betűtípussal nyomtatható rájuk, sőt maga a cigaretták külseje is ugyanolyan lesz.

Új-Zéland 2025-re, tervei szerint, felvilágosítással, a leszokást segítő programokkal, szigorú szabályozással és magas árakkal, teljesen meg akarja szüntetni a dohányzást. Az országban a július 1-jével bevezetett új szabályok szerint az üzletekben nem lehet átlátszó vitrinben árusítani a dohánytermékeket. A dohányzás 2004 óta tiltott a munkahelyeken, éttermekben, kávézókban. Sőt, a gyártók kötelesek termékeiket ellátni olyan elrettentő képekkel melyek a dohányzásból folyó betegségek szövődményeit ábrázolják.

2009 áprilisában a Fact Alkalmazott Társadalomtudományi Kutatások Intézete is készített egy kérdőíves felmérést a dohánytermékeken elhelyezendő képes egészségvédő feliratok tesztelésére. A felmérés azt mutatta, hogy a 18 év feletti dohányosok (400 főt kérdeztek) 55,5 százaléka mondta azt, hogy elolvassa a dobozokon található figyelmeztető feliratokat, 60 százalékuk pedig úgy vélte, hogy azok visszatartó erővel is bírnak.

Az FDA (U.S. Food and Drug Administration) 2012. szeptemberétől erőteljes kampányt készül indítani a dohányzás ellen olyan színes képekkel melyek a dohányzás okozta negatív szociális és egészségügyi következményeket ábrázolják majd.

Európában, minden zárt helyre kiterjedő tiltás egyenlőre csak Írországban, Cipruson és Nagy-Britanniában van, hazánkban pedig az áprilisban elfogadott törvény jövő év januárjától lényegében tiltja ki a dohányosokat: munkahelyen, éttermekben és kocsmákban csak szabad levegőn, illetve a bejárat előtt lehet majd rágyújtani. A WHO adatai szerint 31 ország tiltja a beltéri dohányzást - így Franciaországban, Olaszországban vagy Svédországban átfogó tilalom van, mely lehetővé teszi zárt, elkülönített dohányzó helységek kialakítását.

A cikk foltytatásáért kattintson!

G.K.
a szerző cikkei

Portrusching Gábor
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink