hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Antibiotikumok: A legkisebb is számít

– Vidéken sok az olyan terület, ahol nagyon sokat számít majd az antibiotikumok támogatásának növelése – idézi Póta Györgyöt, a Házi Gyermekorvosok Egyesülete elnökét az MNO.

A MedicalOnline  minap írt arról a rendelettervezetről, amely 25%-ról 50%-ra növelné a kisgyerekek antibiotikumainak társadalombiztosítási támogatását.

A jelenlegi térítés mellett – írja cikkében az MNO –  a gyermekeknek felírható antibiotikumok árai néhány száztól 3000 forintig terjednek, de gyakran nem elég belőlük egy doboz. A nagyobb gyerekek esetében a szirupokból gyakran két-három adag kell. A szülők a gyógyszertárakban is kérhetik, hogy ha elérhető, akkor egy olcsóbb készítménnyel helyettesítsék a felírt antibiotikumot, de ezzel a lehetőséggel csak kevesen élnek. Ennek oka Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szerint főként az, hogy az antibiotikumoknál a helyettesítő készítmények nem mindig olyan jók, mint az eredeti gyógyszer. Praxisában azonban gyakran előfordul, hogy a szülők külön kérik: ha lehet, akkor egy olcsóbb gyógyszert írjon fel, mert nem mindegy, mennyire viseli meg a családi kasszát a kicsi betegsége.

Póta György arról is beszélt, az OEP csak a kiváltott gyógyszereket listázza, de hasznos volna egy olyan rendszer bevezetése, amelyben láthatóvá válna, hogy a háziorvos által kiállított receptet kiváltották-e. Kiemelte azt is, az OEP kifejezetten rosszul állapította meg azt az indikátort, amely százalékosan adja meg, hogy mennyi antibiotikumot ajánlatos felírnia egy háziorvosnak. Ha az indikátor alatt teljesít egy háziorvos, jutalmat kaphat, ám szerinte szinte lehetetlen nem túllépni a keretet; az ugyanis olyan idealizált állapotot vár el, amelyet csak azok tudnak tartani, akik szinte egyáltalán nem írnak fel gyógyszereket – olvasható az mno.hu-n.

 

(forrás: MNO)

cimkék

hirdetés

Könyveink