hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Ápolók az egészségügyben: nyolcból hetet már ért agresszió

Továbbra is gyakoriak az ápolók ellen elkövetett erőszakos cselekmények annak ellenére, hogy az egészségügyi dolgozók évek óta közfeladatot ellátó személynek minősülnek – írja az MNO.

Egy nemrégiben végzett kutatás - amelyet Vörösmarty Attila az Ápolási szakmai kollégium felkérésére készített 2420 ápoló megkérdezésével - többek között azt vizsgálta, hogy a testi és lelki fenyegetettség mennyire van jelen a kórházi mindennapokban.

Ebből kiderült, hogy az ápolóknak csak 13 százaléka nem lett áldozata valamilyen kórházi agressziónak. A szakdolgozók 51 százalékát egy-két alkalommal, 29 százalékát több esetben is érte már atrocitás. Hét százalékuk pedig arról számolt be, hogy ez rendszeresen fordul elő munkája során. Még ennél is aggasztóbb a helyzet, ha az agresszió formájáról van szó: az ápolók 37 százaléka fizikai támadással, közel 8 százaléka pedig már szexuális zaklatással is találkozott.

Az egészségügyi dolgozók több éve közfeladatot ellátó személynek minősülnek, így fokozottabb büntetőjogi védelmet kapnak. A vizsgálat rákérdezett e törvénymódosítás hatásaira is. Az ápolók 81 százaléka nem érez semmiféle változást, 15 százalékuk is csak részben, így mindösszesen 4 százalékuk számolt be arról, hogy a jogszabály-módosítás eredményt hozott – olvasható az mno.hu-n.

(forrás: MNO)

cimkék

hirdetés

Könyveink